Prețul unui kilogram de zahăr s-a micșorat pînă la 11 lei

Micşorarea taxei pe valoarea adăugată pentru produsele agricole a determinat ieftinirea zahărului.  Potrivit unui reportaj difuzat de PublikaTV, preţul unui kilogram s-a micşorat, în prima lună a acestui an, cu aproape doi lei şi a ajuns la aproximativ 11 lei. Producătorii spun că ieftinirea ar putea continua.

cum-sa-consumi-mai-putin-zahar-3-gesturi-simple-pe-care-trebuie-sa-le-faci-zilnic_size1Preţul zahărului a început să scadă în trimestrul patru al anului 2013. În octombrie, un kilogram costa 12 lei şi 50 de bani, iar acum 10 lei şi 80 de bani. Preţul angro este mai mic de 10 lei pentru un kilogram.

“În acest moment, preţul la producător a scăzut comparativ cu trimestrul patru al anului trecut cu 10-15 la sută. Şi în magazine preţurile au scăzut pe măsură. Cred că tendinţa va continua încă o perioadă”, a menţionat preşedintele Uniunii Producătorilor de Zahăr, Alexander Koss.

Experţii şi producătorii consideră această situaţie este benefică pentru asigurarea concurenţei şi pentru dezvoltarea industriei.

“Întreprinderile ar putea face unele investiţii suplimentare în producere. Acest lucru va duce inevitabil la creşterea productivităţii, la dezvoltarea companiei şi menţinerea oamenilor în ţară”, spune analistul economic Viorel Chivriga.

Experţii mai spun că, până acum, din cauza taxelor prea mari, fermierii nu reuşeau să scadă preţul zahărului. Ca urmare, volumului zahărului adus din Ucraina prin contrabandă provoca pierderi considerabile producătorilor şi bugetului de stat. Specialiştii mai spun că ieftinirea zahărului ar trebui să determine micşorarea preţurilor produselor de cofetărie şi fructelor conservate.

Publika.md

Share
427 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *