Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, i-a graţiat pe doi ex-miniştri

ianucoviciPreşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, i-a graţiat astpzi pe Iuri Luţenko, fost ministru de interne, şi pe Gheorghi Filipciuk, ex-ministru al mediului. Aceştia deja au fost puşi în libertate.

Decretul de graţiere a mai multor persoane aflate în detenţie, printre care şi cei doi ex-miniştri, a fost semnat pe 7 aprilie. Avocata parlamentară Valeria Lutkovskaia solicitase pe 5 aprilie graţierea lui Iuri Luţenko, punîndu-se accentul pe starea de sănătate a acestuia din urmă. Tot la 5 aprilie, Gheorghi Filipciuk înaintase preşedintelui Ianukovici o cerere de graţiere a sa.

Reamintim că Iuri Luţenko a fost arestat la sfîrşitul lunii februarie 2010, iar la 27 februarie 2012 a fost condamnat la patru ani de detenţie pentru o serie de infracţiuni legate de abuz în serviciu. Curtea de Apel Kiev a lăsat în vigoare sentinţa. CEDO însă a condamnat Ucraina pentru acest dosar, statul achitîndu-i condamnatului 15 mii de euro drept compensaţii pentru prejudicii morale.

Gheorghi Filipciuk, care activase în Guvernul Iuliei Timoşenko, fusese condamnat, pe 5 aprilie 2012, la trei ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Opoziţia a calificat sentinţa drept „o nouă mărturie a represiunilor politice”.

Reprezentanţi ai UE au declarat în repetate rînduri că aşteaptă de la Kiev paşi pozitivi privind soluţionarea „problemei justiţiei selective”, în particular, în dosarele ex-premierului Iulia Timoşenko şi ex-ministrului de interne Iuri Luţenko.

Share
3.100 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *