Președintele ucrainean se declară gata s-o lase pe Iulia Timoșenko să plece în străinătate

ianukoviciPreședintele ucrainean Viktor Ianukovici a făcut joi un pas către eliberarea opozantei încarcerate Iulia Timoșenko, cerută de UE, declarând că va semna, dacă este cazul, o lege care să permită transferul ei în străinătate pentru îngrijiri medicale, relatează AFP.

‘Nu există încă o lege (privind îngrijirile medicale pentru deținuți) în Ucraina care să-i permită (Iuliei) Timoșenko să plece în străinătate. Dacă Parlamentul adoptă o asemenea lege, o voi promulga’, a declarat acesta în fața jurnaliștilor în regiunea Donețk (estul Ucrainei).

Fost premier și rival al lui Ianukovici la alegerile prezidențiale din 2010, Timoșenko a fost condamnată în 2011 la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere, decizie pe care UE o suspectează că ar fi motivată politic. În mai 2012, fostul premier a fost transferat de la închisoare la un spital din Harkov, în estul țării, din cauza unei hernii de disc.

Cazul opozantei împiedică semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană pe care Ucraina speră să-l obțină în cadrul summitului Parteneriatului Estic, care se va desfășura pe 28-29 noiembrie la Vilnius, capitala Lituaniei, țară ce asigură președinția semestrială a Uniunii Europene, amintește agenția de presă franceză.

Germania, care a propus președintelui ucrainean în mai multe rânduri s-o primească pe Iulia Timoșenko pentru îngrijiri medicale, a subliniat săptămâna trecută că semnarea acordului este puțin probabilă dacă opozanta nu este eliberată.

Șeful statului ucrainean a lăsat să se înțeleagă însă că, dacă legea este aprobată, procedura de transfer în străinătate ar putea lua timp. ‘În orice caz, un tribunal va decide modul în care va fi organizat transferul’, a adăugat Ianukovici.

La începutul lui octombrie, emisarii Parlamentului European în Ucraina, ex-președintele polonez Aleksandr Kwasniewski și fostul președinte ale PE Pat Cox, au semnat și i-au prezentat președintelui ucrainean o cerere de grațiere a Iuliei Timoșenko. De asemenea, aceștia i-au propus fostului premier să se trateze în Germania, propunere pe care Timoșenko a acceptat-o.

Share
1.681 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *