Președintele Parlamentului: Cursul European nu trebuie să împiedice relaţiile cu partenerii din Est

Preşedintele parlamentului, Igor Corman, a dat asigurări miercuri, în cadrul şedinţei Adunării Populare de la Comrat, la care participă împreună cu premierul Iurie Leancă, că Republica Moldova va continua să dezvolte relaţii de parteneriat şi cu statele din CSI, în primul rând cu Rusia, în paralel cu procesul de integrare europeană, transmite IPN.

images (5)Şeful legislativului a chemat autorităţile din regiune să nu provoace panică în societate, dar să continue dialogul cu Chişinăul pentru a rezolva în comun problemele existente. El a mai accentuat că majoritatea parlamentară de la Chişinău este gata să examineze toate problemele legislative.

Igor Corman şi-a început discursul arătând că toate discuţiile în privinţa unei posibile uniri cu România nu este decât o problemă artificială, care nu are nicio bază reală. El a arătat că declaraţiile preşedintelui României nu sunt luate în serios nici în ţara sa şi cu atât mai mult în Republica Moldova. „Toţi înţeleg că avem un singur proiect – cum să dezvoltăm ţara noastră şi să construim o Moldovă independentă şi suverană. Trebuie să avem relaţii bune cu ţările vecine şi la Est, şi la Vest. Vrem să modernizăm şi să dezvoltăm Moldova în baza modelului european. Şi UE este interesată ca la hotarele ei să fie o ţară democratică şi prosperă ca cetăţenii ei să aibă posibilitatea să lucreze acasă”, a declarat Corman.

El a arătat că Republica Moldova îşi doreşte acum să semneze Acordul de asociere care îl va cuprinde şi pe cel de liber schimb cu UE, dar şi să obţină regim fără de vize în spaţiul european pentru cetăţenii săi. Republica Moldova are semnate acorduri similare cu CSI, a precizat preşedintele Parlamentului.

Cursul European nu trebuie să împiedice relaţiile cu partenerii din Est, în special cu Federaţia Rusă, a arătat Corman.

El a îndemnat autorităţile de la Comrat să continue dialogul cu cele ale statului, dând asigurări că în cadrul majorităţii parlamentare există voinţa politică de a crea o comisie politică care să examineze problemele legislative existente.

Igor Corman s-a referit şi la faptul că în acest an vor avea loc alegeri parlamentare şi a îndemnat politicienii să asigure calmul. „Politicienii neserioşi se gândesc doar la viitoarele alegeri, dar oamenii de stat se gândesc la generaţiile viitoare”, a declarat Corman.

„Suntem gata să lucrăm în această direcţie. Sper foarte mult că vizita de astăzi va fi un început de bun augur”, a concluzionat Igor Corman, fiind aplaudat de membrii Adunării Populare.

Share
429 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *