Președintele american este acuzat de abuz de putere

Barack Obama, președintele Statelor Unite ale Americii, a fost acuzat de către Camera Reprezentanților de abuz de putere. Aceștia au autorizat, miercuri, lansarea unei proceduri judiciare împotriva președintelui. Procedura lansată de republicani a fost denunțată de către democrați, Obama replicând că ar trebui să fie lasat să își facă munca , iar Congresul să facă viața mai bună americanilor care i-au votat, relatează AFP, citat de Mediafax.

97291_1“În loc să depună plângeri împotriva mea, doar pentru că îmi fac munca, Congresul ar trebui să-şi vadă de treabă şi să facă viaţa americanilor care i-au ales mai bună”, a reacţionat miercuri Obama, care efectua o vizită în statul american Missouri.

Camera a adoptat cu 225 de voturi pentru şi 201 împotrivă o rezoluţie care îl autorizează pe preşedintele Camerei, John Boehner, să lanseze o procedură judiciară contra lui Obama pentru încălcarea responsabilităţilor sale constituţionale, prin faptul că nu a aplicat cu fidelitate legea reformei în sănătate în 2010. Toţi democraţii au votat împotrivă.

Republicanii l-au acuzat în repetate rânduri pe Obama că a adoptat o serie de ordonanţe prezidenţiale care ar depăşi atribuţiile Executivului, în special reglementări privind situaţia imigranţilor, în 2012, întârzieri în aplicarea reformelor în domeniul sănătăţii, în ultimii ani, şi, recent, eliberarea a cinci talibani de la Guantanamo în schimbul sergentului american Bowe Bergdahl, care era ţinut ostatic în Afganistan.

Pe fondul criticilor republicanilor, Curtea Supremă de Justiţie din SUA a limitat atribuţiile constituţionale ale preşedintelui Barack Obama de a numi prin ordonanţe membri ai Administraţiei federale.

Share
2.119 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *