Presa de peste Prut: Spălare de bani la banca lui Platon

Nu mai este nici un secret ca Moldinconbank este banca patronata de deja cunoscutul Vaeceslav Platon, cel a carui nume apare tot mai des in ultima perioada in legatura cu anumite atacauri asupra sistemului bancar, notează Agentia de Presa r/News.

загруженное (29)In mass media au aparut mai multe informatii, in ultima perioada, ca Moldinconbank ar fi o banca performanta, se prezenta profitul “incredibil” al acestei banci si niste performante cel putin suspecte. Insa, pentru cei care au acordat putin atentie acestui subiect, a fost simplu sa observe ca articolele laudative la adresa Moldinconbank erau publicate in mass media cu indicativul “P”, dar nu de la Platon, ci de la cuvantul “publicitate”. Deci vorbim de niste articole platite de cineva pentru a arata in mod fals cat e de performanta aceasta banca si a deplasa atentia de pe miscarile unor sume imense de bani din aceasta banca in afara tarii. Cine doreste atat de insistent sa arate acest lucru? Si de ce acum, tocmai cand Platon se afla in centru mai multor scandaluri legate de atacurile asupra sistemului bancar? Tocmai aceste intrebari ne-au determinat sa investigam ce se ascunde in spatele publicitatii, sa vedem cum Moldinconbank a obtinut aceste cifre si cat de reala este evolutia acestei banci.

Uluitor! 81 la suta din intrarile de valuta din sistemul bancar trec pe la Moldincombank

In investigatia noastra am apelat la date oferite de BNM, de surse din zona ofiterilor care supravegheaza activitatile suspecte de spalare de bani, dar si de date obtinute chiar de la surse din cadrul Moldinconbank.

Prima informatie care ne-a socat a fost aceea ca Moldinconbank este banca cu cele mai multe intrari si iesiri de valuta din intregul sistem bancar din Moldova. Iar si mai socant a fost sa descoperim ca aceasta banca detine nu mai putin de 81 la suta din intrarile in valuta din tot sistemul bancar si 63 la suta din iesirile de valuta, pentru anul 2013. Deja se contureaza un tablou foarte interesant, nu doar pentru noi, ci si pentru ofiterii specializati in combaterea activitatilor de spalare a banilor. Cum a ajuns Moldinconbank, o banca nu tocmai mare, sa detina peste 80 la suta din intrarile in valuta? Si de ce aceasta banca este preferata de toata lumea pentru a transfera valuta? Rapsunsul este simplu. In primul rand am constatat ca nu e preferata de toata lumea, ci DOAR de companii din Rusia. In al doilea rand, e usor de observat ca banii vin in Moldova si pleaca imediat spre conturi din afara tarii, de tip off-shore. La o prima vedere, aceasta banca pare doar un punct de tranzit, un vehicul care este folosit pentru a aduce banii in Moldova si a-i transporta pe urma imediat in afara tarii. Cine si de ce ar dori sa trimite niste bani intr-o banca din Moldova, dupa care imediat sa-i trimita in afara tarii? Si de ce nu ar face asta direct, nu luand ca intermediar Moldonconbank? Nu avem inca toate raspunsurile, dar avem indicii foarte clare care duc spre o operatiune ampla de spalare de bani, cu implicarea a trei judecatorii din Moldova si a unor executori judecatoresti. Banii despre care vorbim au ajuns pe conturile Moldinconbank din banci rusesti, din conturile unor agenti economici, prin intermediul unor hotarari judecatoresti emise de judecatoriile Centru , Rascani si Buiucani, dupa care banii au fost transferati in afara tarii, in special in Trasta Komercbanka din Riga, Letonia.

Acelasi executor judecatoresc ales pentru aproape toate operatiunile

Suntem siguri ca si dvs va intrebati, asa cum ne-am intrebat si noi, cum s-a ajuns la asta. Simplu, doua companii, care de fapt au acelasi proprietar ascuns, se dau in judecata in Moldova, inventeaza practic un litigiu, una dintre companii ajunge sa piarda si sa-i plateasca sume mari de bani celeilalte. Exact pe modelul prin care s-a blocat de catre o judecatorie din Comrat si decizia BNM privind suspendarea actiunilor lui Platon la Victoria Bank. Mai clar, compania din Rusia pierde procesul si plateste companiei din Moldova, de exemplu, o suma imensa in contul pe care il are la Moldinconbank. Aici intervine executorul judecatoresc “minune”, care in multe cazuri este acelasi, de parca in Moldova ar exista un singur executor judecatoresc si doar el este “alesul” pentru toate “litigiile” intre companii care apoi vireaza banii in Moldoncombank. Este vorba de executorul Svetlana Mocan, prin contul careia, deschis la Moldinconbank, au trecut nu mai putin de 92 de miliarde de lei, doar in 2013. Mai departe, acesti bani au fost transperati spre conturi ale unor companii off-shore din Belize si Marea Britanie. O schema care miroase a spalare de bani de la o posta.

Lucrurile pare complicate, dar nu sunt. Avem evidente indicii de spalare de bani, care chiar daca sunt ascunse in spatele unor scheme care par inteligente, un expert bancar ne-a explicat ca asfel de scheme sunt utilizate de foarte mult timp in Rusia, ele nu reprezinta o necunoscuta pentru nimeni care activeaza in sitemul bancar, nici macar pentru Banca Nationala a Moldovei sau pentru institutiile care trebuie sa combata spalarea de bani. Aceleasi surse ne-au spus ca pe transferurile suspecte de la Moldinconbank exista deja si urmarirea penala inceputa, exista chiar doi retinuti in aceasta cauza, au fost efectuate mai multe perchezitii si ridicate documente legate de tranzactiile respective, insa anchetatorii nu fac publice informatiile pentru ca nu doresc sa creeze agitatie in jurul bancii respective. De altfel, ofiterii specializati in combaterea spalarii banilor au refuzat sa ne dea detalii despre acest caz, dar nu au negat ca exista un dosar de urmarire penala pe acest caz.

Iata asadar ca “evolutia” rapida a Moldinconbank are in spate multe necunoscute, multe activitati suspecte, multi bani proveniti din litigii suspecte, judecate de aceleasi judecatorii, puse in practica de aceiasi executori judecatoresti, in mod suspect. Daca Moldinconbank se poate lauda cu cele mai multe intrari de valuta in 2013, un procent absolut incredibil pentru piata bancara, acest lucru este credibil doar petru cei care nu intra in esenta problemei. Daca insa intram in detalii, vedem ca toti banii vin din Rusia, din scheme suspecte si pleaca in off-shore-uri, tot prin scheme suspecte. In Moldova, la Moldinconbank raman comisioanele de pe aceste tranzactii, care nu sunt deloc mici, dar problema este cat de relevant este sa spui in piata ce evolutie are banca ta, cata vreme cresterile sunt determinate de comisioane provenite din operatiuni suspecte de spalare de bani.

De ce institutiile noastre tac, raspunsul il stim. Noi avem indicii ca nu e vorba doar de protejarea sistemului bancar, cat si de presiunile facute asupra unor ofiteri, in scopul intarzierii acestei anchete. Intrebarea este insa cat de sanatos este pentru evolutia Republicii Moldova faptul ca tara noastra este transformata intr-un vehicul pentru spalarea banilor din Rusia si cat de credibil este sistemul nostru bancar, cata vreme se discuta zilnic despre tot felul de atacuri asupra lui, dar institutiile fac doar actiuni timide de contracarare a lor si niciodata nu se ajunge la cei care conduc aceste atacuri.

In ceea ce-l priveste pe cel priveste pe Vaeceslav Platon, informatiile noastrea arata ca acesta a fugit din tara imediat dupa prezenta s-a in Comisia de Buget a Parlamentului, unde si-a developat pentru prima data in mod public interesele legate de sistemul bancar, in special de bancile la care are actiuni. Platon nu a mai revenit de atunci in Moldova, a transmis doar diferite mesaje prin intermediul unui ziar de limba rusa, in care a negat toate acuzatiile care i se aduc in tara si a lansat atacuri la adresa unor politicieni. In interviul pe care Platon l-a dat ziarului de limba rusa, acesta si-a reafirmat interesele pe care le are fata de sistemul bancar. Mai mult, a facut o declaratie surprinzatoare, spunand ca de 15 ani nu a platit nici un leu impozit in Moldova, pentru ca el plateste impozite in Rusia. Declaratia lui a fost catalogata de media ca fiind suprinzatoare, deoarece atata vreme cat un om controleaza banci din Moldova, este greu de inteles cum el nu plateste nici un leu impozit la stat.

Investigatia noastra continua si curand speram sa venim cu detalii si mai intersante, desre modul cum ar fi fost spalata o suma mare de bani prin Moldova, provenita din Jocurile Olimpice de la Sochi, tot printr-o schema patronata de Vaeceslav Platon, supranumit “raiderul numarul 1 din spatiul CSI”, dar si amanunte legate de un transfer urias de bani dintr-o banca din Moldova catre o banca din SUA, o operatiune suspecta de asemenea de spalare de bani, care au pus pe jar structurile de investigatie din SUA si Ambasada SUA din Chisinau.

Adrian Cojocaru – Agentia de Presa r/News

Share
1.410 Vizualizari

5 comments on “Presa de peste Prut: Spălare de bani la banca lui Platon

 1. Oleg says:

  AP EU ACUM STAU SI MA INTREB CHIAR ACEST INDIVID NU POATE FI PUS LA PUNCT DE LEGE ORI NU ????

 2. Elena Grigoriu says:

  Deja numai apar intrebari de unde Platon detine sume impunatoare cu care corupe chiar si deputatii , caci acesta pune sub prejudicii intregul Sistem Bancar al RM prin atacurile raider ce le efectuiaza la cele mai cotate banci .

 3. Victor says:

  Platon trebuie sa raspunda in fata legii. Numai este o noutate ca anume el sta in spatele tentativelor de mituire a deputatilor din coalitia pro-europeana. Pur si simplu acestui individ nu-i convine ca tara se apropie cu pasi grabiti de comunitatea europeana/.

 4. Catalina says:

  Prin aceasta si se explica, tentativele acestui ins de a cumpara deputatii din coalitie, de aprejudicia progresului si dezvoltarii din RM prin introducerea de reforme racordate la practici consolidate in timp, europene. Caci odata cu acest curs demarat de coalitie i se diminueaza lui Platon sansele de a mai efectua scheme ilegale prin care se imbogateste.

 5. Petru P. says:

  Moldinconbank este o banca care dicteaza regulile pe piata valutara din Moldova. Tinind cont ca banca este controlata de Moscova intelegem cit de vulnerabil este sistemul bancar, sistem pe care se bazeaza economia nationala. Cine controleaza banii acela face regulile de joc in tara. Platon spre asta merge!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *