Portretul moldoveanului în 2016: Carierist, somnoros și patriot

Tradional, la final de an, Magenta Consulting vine cu rezultatele studiului asupra moldovenilor. Care sunt prioritățile moldovenilor în viață, în ce relație sunt cu ciocolata, cu medicamentele homeopatice și cu magazinele online, vedeți în datele de mai jos.

14_20070522-122 Cariera e pe primul loc, copiii pe ultimul

Am întrebat moldovenii ce ar trebui să fie mai important pentru un tânăr: studiile, afacerile, un job sau familia și copiii. Studiul a arătat că bărbații sunt pentru dezvoltarea profesională, pe când femeile – pentru căsnicie. O majoritate impunătoare de moldoveni, 84%, consideră că un tânăr, în primul rând, trebuie să-și facă studiile superioare. Totodată, nașterea unui copil a fost plasată de moldoveni pentru cel de-al șaselea și al șaptelea loc, cu o pondere de 26% și respectiv 32%.

Totodată, 30% din moldoveni nu sunt părinți, iar majoritatea celor ce au copii o constituie moldovenii cu vârsta trecută de 30 de ani.

Copiem deoarece e greu de învățat

Mai bine de 2/3 dintre moldoveni au ținut să menționeze că plagiatul este un lucru rău, iar cunoștințele și notele trebuiesc dobândite cinstit, responsabilitatea e prea mare și nu lasă loc trișării. Însă, există categoria moldovenilor care susțin că „elevii sunt nevoiți să copieze”, motivând că programul școlar actual arfi unul foarte complicat – 17%. Totodată, mai puțin categorici în privința copiatului sunt tinerii cu vârstele cuprinse între 16 și 20 de ani.

Ne vedem viitorul acasă

Aproape 9 din 10 părinți se pot lăuda cu copii rămași acasă, 14% din părinți au copii care muncesc în afara țării, dar sunt în continuare cetățeni ai Republici Moldova. Există însă categoria celor 9% din cei 14% plecați, care au emigrat pentru totdeauna și s-au stabilit cu traiul permanent în străinătate. Rezultatele arată că 65% dintre părinți nu vor ca odată deveniți maturi, copiii lor să plece din Moldova. 20% ar accepta ca copiii lorsă plece în străinătate temporar, de dragul studiilor, experienței și a banilor. Totuși, există și cei care le doresc fiilor și fiicelor sale să se stabilească permanent cu traiul într-un stat străin – 13%.

Moldovenii ar investi în imobil, dar și în amintiri

Am fost curioși să aflăm ce ar face moldovenii dacă ar câștiga un milion de lei la loterie. Astfel, o treime din moldoveni a răspuns că în primul rând ar investi câștigul într-o locuință sau un automobil – 33%, 18% ar investi într-o afacere, iar 11% din respondenți ar investi în amintiri – ar pleca să călătorească. În cel de-al doilea și de-al treilea rând, preferințele moldovenilor pentru locuință, automobil, afacere și călătorie sunt în top și se schimbă doar cu locurile, dar apar și noi lideri – 16% dintre moldoveni ar dona banii câștigați unei case de copii sau persoanei care are o nevoie mai mare de acești bani. Încă o treime de moldoveni ar păstra banii pentru “zilele negre”, zile în care vor avea o nevoie deosebită de bani.

Publicitatea nu ne cumpără. Cum nu ne lăsăm manipulați

82% de moldoveni au declarat că atunci când cumpără produse nu țin cont de publicitatea pe care au văzut-o în legătură cu aceste produse. Cel mai mult moldoveniise ghidează după tendințele publicității atunci când au de cumpărat electrocasnice – 30%, cosmetică decorative sau produse de îngrijire a corpului – 24%, produse alimentare – 23% și telefon sau accesorii pentru telefon – 20%. Iar mediul care cel mai bine transmite mesajul reclamei către noi, consumatorii, este cel tradițional, adică televiziunea – 76%. Cea de-a doua sursă de informare publicitară este mediul online – 23%. Pe al treilea loc după popularitate în promovarea reclamei sunt, bineînțeles, panourile stradale sau publicitatea outdoor. Acest studiu a mai arătat că cel mai puțin moldovenii ezită atunci când vor să-și cumpere un telefon mobil, 34% îl procură în primele două zile cel mult.

Magazinele virtuale populare printre tinerii de la oraș. Cum ne descurcăm în online

Pentru început, i-am întrebat pe moldovenii care se folosesc de internet, dacă se documentează online despre produsele pe care vor să le cumpere. 30% au răspuns că înainte de a cumpăra un telefon sau accesorii pentru acesta caută informații pe internet. Un pic mai puțini, 29% din moldoveni citesc recenzii online despre electrocasnice atunci când au de gând să-și doteze gospodăria. Iar câte 25% din respondenți susțin că se informează pe internet înainte să-și cumpere un computer sau un automobil. Totodată, am aflat câți dintre acești moldoveni, care se informează pe internet, ajung să cumpere online produsele de care au nevoie. Rezultatele sondajului realizat de Magenta arată că doar jumătate din cei care se documentează despre telefoanele și electrocasnicele pe care și le doresc, folosind internetul, le-au cumpărat cel puțin o dată din magazinele online, câte 14% pentru fiecare categorie. Ceea ce privește computerele, doar 7% le cumpără de pe internet. Mai mulți sunt cei care își reînnoiesc garderoba online, 13% cumpără haine și 10% – încălțăminte.

Iubim ciocolata, dar moderat. Cum ne alintăm

Aproape fiecare al treilea moldovean cumpără ciocolată săptămânal. Ponderea moldovenilor care se aprovizionează cu ciocolată lunar se ridică la 40%. De menționat este că, atât în lunile calde ale anului, cât și în cele reci, ciocolata este procurată de aceeași categorie de moldoveni. Chiar dacă ciocolată se regăsește în fiecare al treilea coș din supermaketurile din țară, cantitățile în care aceasta este cumpărată sunt moderate – la limita recomandată de medici.

Moldovenii dorm cu o oră mai mult în weekend

Atunci când nu cheltuim, dormim. Somnul este unica stare în care nu putem cheltui bani, doar timpul. I-am întrebat pe moldoveni cât ore pe zi aceștia le petrec dormind și care este ora la care ei merg la somn. Așadar, moldovenii dorm în mediu câte 5,9 ore în zilele de weekend și câte 5,2 ore în zilele lucrătoare. Cel mai mult în weekend dorm tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani, elevii bineînțeles, celibatarii și persoanele ce au un venit lunar peste 10 000 de lei. În zilele de lucru, 42% din moldoveni merg la somn la ora 23:00, 30% sunt în pat de la ora 22:00, iar 16% se culcă la miez de noapte. Conform sondajului Magenta, în weekend, situația nu se schimbă semnificativ, cea mai populară oră de culcare rămâne ora 23:00 – 36% de respondenți, 23% ajung în pat la ora 00:00, iar 21% – la ora 22:00. În zilele de odihnă, crește numărul celor ce merg la somn după miezul nopții, 8% – la ora 01:00, 4% – la ora 02:00 și 2% la ora 03:00.

Credem în farmacii, mai puțin în medici

În timp ce savanții din domeniul medicinii continuă să facă cercetări asupra evoluției virusului de gripă, savanții de la Magenta Consulting au realizat un studiu care a aflat starea de sănătate a moldovenilor și felul în care ei au grijă de aceasta. Așadar, 10% din intervievați au afirmat că vizitează medicul regulat, chiar dacă se simt bine, 13% – consultă medicul regulat pentru că suferă de boli cronice. 57% din moldoveni nu văd necesitatea să calce peste pragul policlinicilor atât timp cât se simt bine, iar 20% din respondenți au recunoscut că nu consultă medicul chiar dacă se simt rău. Cu toate că nu se folosesc de serviciile medicinei tradiționale, moldovenii nu au încredere în cea netradițională și medicamentele homeopatice – 69% din moldoveni nu sunt familiarizați deloc cu termenul de medicină homeopatică. Astfel, pentru a se trata, moldovenii merg la farmacii – 93%. Peste o treime din populație cumpără medicamente o dată pe lună și mai rar, iar 28% din respondenți susțin că merg la farmacie de câteva ori în decursul unei luni.

Share
1.854 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *