Populaţia rurală este dependentă de transferurile din afara ţării

Transferurile băneşti din afara ţării constituie o sursă importantă pentru bugetul familiilor din Moldova. Acestea reprezintă 17,5% din total venituri, iar contribuţia acestora este cu 1,8 puncte procentuale mai mare.

big-bns-populatia-de-la-sate-este-mai-dependenta-de-remitente

Populaţia rurală este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri este de 23,2%, faţă de 11,9% în cazul populaţiei din mediul urban.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în trimestrul trei ai 2013, veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 1755,5 lei, fiind în creştere cu 16,6%.

Plăţile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit, 41,9% din veniturile totale disponibile.

Veniturile din activităţile pe cont propriu reprezintă 16% din veniturile populaţiei, inclusiv 8,8% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă.

În funcţie de mediul de reşedinţă, se constată că veniturile populaţiei urbane au fost în medie cu 517 lei sau de 1,3 ori mai mari comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural. Sursă principala de venit a populaţiei din mediul urban este activitatea salariată, care reprezintă 54,7% din total venituri şi prestaţiile sociale – 20,1%.

În mediul rural, cea mai importantă sursă de venit la fel este activitatea salariată (28,6%), dar contribuţia este practic de 2 ori mai mică decât în mediul urban.

TRM

Share
1.165 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *