PLDM îşi încalcă şi propriul program politic, doar ca să se răzbune pentru că Filat a rămas fără funcţie

Filat_LaPartid_PrivescÎn setea sa de răzbunare, pentru fiascoul lui Vlad Filat, cauzat de fapt de propriul comportment, Partidul Liberal Democrat calcă nu doar legile şi partenerii politici, dar şi Programul său politic, care este ca o Biblie pentru orice partid politic şi în baza căruia această formaţiune a primit votul alegătorilor şi a ajuns în Parlament.

Programul PLDM prevede în mod experes “PLDM crede că Republica Moldova are nevoie de o clasă politică responsabilă, iar responsabilizarea clasei politice poate fi realizată prin aplicarea sistemului electoral mixt”. Dar ce a făcut partidul pentru a-şi realize programul? Nu doar că nu a făcut nimic, dar şi atunci când fostul coleg de Alianţă, Partidul Democrat a muncit şi a elaborat un proiect de lege care prevede trecerea la sistemul electoral mixt, PLDM încearcă să blocheze această reformă.

De fapt, “verzii” lui Filat şi-au dat joi arama pe faţă. După ce cu o săptămână în urmă au votat în două lecture proiectul democraţilor privind sistemul electoral mixt, care prevede exact normele pe care doreau să le implementeze – adică jumătate din deputaţi să fie aleşi pe liste de partid şi jumătate direct de către popor, joi, liberal-democraţii s-au răzgândit şi împreună cu noii lor prieteni, comuniştii au început procesul de abrogare a acestei legi, creând o comisie, cică “pentru studierea impactului acestei legi”. Dar stimaţi politicieni, atunci când aţi scris programul politic, care v-a adus atâtea voturi din partea populaţiei, nu v-aţi gândit la impact? Dar atunci, în 2008, când aţi colectat semnături pentru organizarea unui referendum pntru trecerea la sistemul electoral mixt, nu v-aţi gândit la impact? Sau astea au fost doar nişte acţiuni politice cu singurul scop de a scoate voturi? Dar atunci când săptămâna trecută aţi ridicat mâna şi aţi votat legea în două lecturi, nu v-aţi gândit la impact? Sau o să se întâmple ca şi în cazul procurorului general, acuş o să ieşiţi şi o să spuneţi că nu aţi votat nici pentru această lege?

Dar haideţi să vedem argumentele PLDM, la această turnură de 180 de grade. Potrivit liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, liberal-demcraţii s-au răzgândit pentru că unii colegi de-ai săi nu ar fi înţeles de ce s-a votat cu atâta grabă proiectul respectiv. “Ei mă întrebau: de ce atâta grabă? de ce să fie votată în două lecturi, aprobat și promulgată în două zile? Acum, având în vedere că Parlamentul ca autoritate legislativă supremă are dreptul să adopte, să amendeze și să abroge legi și hotărâri, în caz de necesitate, s-a creat această comisie care să evalueze impactul aplicării acestei legi”, a declarat Streleţ.

Păi bine, domnilor, dar aşa se procedează? Votăm legea, o promovăm, facem declaraţii în favoarea ei, spunem că ar coincide cu programul nostru, iar după o săptămână ne întrebăm de ce ne-am grăbit? Multă lume credea până acum că PLDM are o echipă de profesionişti, dar după comportamentul formaţiunii din ultimul timp, se creează impresia că această constatare a fost una greşită.

Este însă de presupus că scopul real al acestei mişcări este răzbunarea oarbă a lui Vlad Filat. Această supoziţie este confirmată de acelaşi Valeriu Streleţ, care a declarat joi seara în cadrul unei intervenţii telefonice în direct la  Pro TV Chişinău că acest comportament al PLDM este legat de faptul că Vlad Filat nu mai are nicio funcţie.

În asemenea situaţie, când acest partid îşi încalcă propriile principii, promisini şi programul electoral, doar pentru a se răzbuna pentru faptul că şeful partidului a rămas fără “jucărică”, PLDM nu mai are viitor politic, iar datele sondajului recent, care îl cota cu doar 12% demonstrează că electoratul şi-a pierdut încrederea în formaţiunea pentru care unica activitate politică se reduce la a-l menţine pe Vlad Filat în funcţie.

Liviu Melniciuc

Share
2.732 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *