Peter Michalko: Comunicarea cu guvernarea și opoziția pro-europeană s-a intensificat

Uniunea Europeană și-a intensificat dialogul atât cu guvernarea pro-europeană, cât și cu opoziția pro-europeană din Republica Moldova, iar scopul acestui dialog este implementarea cât mai mună a reformelor în beneficiul cetățenilor țării. Ambasadorul UE în RM, Peter Michalko a formulat această opinie în interviul acordat Agenției IPN, în cadrul căruia au fost analizate rezultatele realizării Acodrului de Asociere și Liber Schimb în anul 2017.

Peter Michalko a remarcat anumite domenii în care guvernării pro-europene i-au reușit parțial reformele, dar a lăsat să se înțeleagă că o reușită mai mare în acsest sens poate fi obținută în competiția politică din guvernare și opoziție

„Vedem lucruri pozitive în domeniul economic. Vedem paşi foarte apreciați în domeniul stabilizării sferei bancare, aceasta a fost cel mai important după ce s-a întâmplat frauda bancară. S-a redobândit încrederea pe acest segment, inclusiv prin adoptarea legislaţiei prevăzută de Agenda de Asociere, aceasta fiind o altă condiție pentru asistenţa macrofinanciară. În general, putem spune că se atestă mai mult progres atunci când vorbim despre adoptarea legislaţiei, dar încă trebuie să vedem mai multă implementare„, a afirmat el.

Peter Michlako a oferit și anumite explicații privind poziția UE în condițiile când guvernarea pro-europeană și opoziția pro-europeană au adresat europenilor mesaje diferite, chiar contradictorii, în 2017.

„Cum am spus, pluralitatea opiniilor, mai ales în domeniul politic, este un element de bază al oricărei societăţi care vrea să se numească una democratică. Este firesc că forţele politice diferite au şi opinii diferite şi aceasta se reflectă în comunicarea lor cu alţi parteneri. Ceea ce este important în acest sens este că la baza tuturor contactelor între noi ca parteneri de dialog stau valorile europene şi agenda noastră comună care țintește reformele. Totodată, intensitatea comunicării noastre cu reprezentanții diferitor opinii demostrează schimbarea calității relaţiei noastre şi a dialogului nostru spre unul foarte, foarte strâns şi apropiat. Republica Moldova nu mai este o ţară undeva în afara Uniunii Europene. Este vecinul nostru, partener important şi acum ţară asociată care a preluat angajamente în ce priveşte respectarea valorilor și implimentarea reformelor. Cred că aceasta este şi explicaţia logică, de ce în dialogul cu diferite forţe politice se pune accentul pe necesitatea ca acestea să fie îndeplinite. Sper că acest fel de dialog poate să aducă în viitor spre o competiţie politică sănătosă despre cât de repede și cât de bine poate să fie implementate standartele europene în Republica Moldova, spre binele cetăţenilor ei” a declarat Ambasadorul UE la Chișinău.

Share
1.737 Vizualizari

2 comments on “Peter Michalko: Comunicarea cu guvernarea și opoziția pro-europeană s-a intensificat

  1. serghei says:

    Daca a mentionat si laudat economia tarii e de bine. Anul trecut a crescut cu 4% , anul acesta trebuie sa fie dubla, o cale de intoarcere nu mai exista.

  2. Inga says:

    Cu opozitia extra-parlamentara e mult mai usor de comunicat, deoarece acolo este o alianta formata din PSRM-PAS-PPPDA-PN si nu sunt pareri diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *