Peste două mii de rachete antigrindină, distribuite Unităților speciale

În lupta cu grindina, care este unul din cele mai mari pericole pentru culturile agricole, autorităţile au procurat din Federaţia Rusă două mii de rachete antigrindină de rază lungă. Lotul deja a fost repartizat Unităţilor Speciale din Moldova, relatează trm.md. În aproximativ două săptămâni în ţară vor ajunge şi alte 2500 de rachete antigrindină de rază mică din Bulgaria.

Rachetele pentru combaterea grindinei, procurate din Rusia, au costat 12 milioane de lei.

„Am primit două mii de rachete antigrindină de rază lungă de producţie rusească. Ele au fost operativ repartizate către Unităţile Speciale din ţară. În aproximativ două săptămâni urmează să primiţi alte 2500 de rachete antigrindină de rază mică din Bulgaria”, a spus Serghei Pliusnin, vicedirector al Serviciului Antigrindină.

Norii purtători de grindină sunt monitorizaţi 24 din 24 de ore la Unitatea Specială din Corneşti, Ungheni.

„Introducem în nori substanţa de argint, iod pentru a forma aerozol şi cristale mici de gheaţă ca la sol să cadă ori grindină mică până la zero, trei sau picături măşcate de apă. A alege locul de lansare în nori şi tipul de rachetă este restrâns, timpul este de două minute”, a menţionat Artur Moraru, inginer principal, Unitatea specială, Corneşti

„Primim comanda nr. 1, de exemplu, repede fugim la instalaţie, dăm în jos unghiul de reîncărcare, punem prizele. Când ne dă comanda: „foc!”, al doilea băiat pune azimutul şi aştept să vină la punctul din interior de unde lansăm. El vine, eu lansez comanda cât îmi spune de doua sau trei ori”, a spus Iurie Axentie, servant- lansator, Unitatea specială, Corneşti.

Unitatea speciala de la Corneşti are în dotare şi una din cele mai moderne instalaţii de lansare a rachetelor

„Procesul cu aşa tip de instalaţie este de la distanţă de la calculator, are program special. S-a împuşcat cu acest tip de instalaţie anul acesta şi merge şi acum testarea. Noi odată o încărcăm 36 de rachete şi ea automat, noi dăm comandă”, a spus Vasile Nichiforeac, comandant, Unitatea specială, Corneşti.

Pentru 2019, Guvernul a alocat 40 de milioane de lei pentru procurarea rachetelor de combatere a grindinei.

Pe teritoriul ţării sunt şase unităţi destinate serviciului antigrindină: Ceadîr-Lunga, Călăraşi, Corneşti, Sângerei, Soroca şi Edineţ. Fiecare subdiviziune are peste 20 de puncte de lansare a rachetelor.

Share
509 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *