Peste 60 de mii de moldoveni își serbează azi onomastica

Creştinii ortodocşi, care se conduc de calendarul Iulian, îl sărbătoresc astăzi, 14 ianuarie, pe Sfântul Vasile cel Mare sau Anul Nou pe stil vechi.  Ieri, în ajunul Sfântului Vasile, copii au umblat cu uratul, iar astăzi, potrivit tradițiilor, se merge cu semănatul.

big-crestinii-ortodocsi-de-stil-vechi-il-sarbatoresc-pe-sfantul-vasile-cel-mareTotodată, în ziua de Anul Nou pe stil vechi, trebuie să se arunce prin casa spice de grâu, iar seara acestea să fie strânse pentru a fi din nou aruncate prin cămin în ziua de Sfântul Ioan.

De asemenea, credința populară spune că, dacă în ziua de Anul Nou e ger mare și dacă pe zăpadă se vad multe steluțe, e semn că anul ce urmează va fi bun și vor fi multe cununii. Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelșugat, iar dacă este senin și geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.

Totodată, se spune că, dacă noaptea de Anul Nou este senină, este un semn că va fi un an bun.Tot astăzi, peste 60 de mii de persoane din Moldova își serbează onomastica.

TRM

Share
513 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *