Peste 3700 de copii au devenit victime ale violenţei, arată Ministerul Educaţiei

sandu-maiaÎn perioada martie–mai curent angajaţii din sectorul învaţamîntului au identificat 3714 cazuri de violenţă faţă de copii, inclusiv 1448 de cazuri de abuz fizic, 1460 de cazuri de abuz psihologic, 18 cazuri de abuz sexual, 666 de cazuri de neglijare, 122 de cazuri de exploatare prin muncă. Afirmaţiile au fost făcute astăzi în cadrul unei conferinţe de presă de ministrul Educaţiei Maia Sandu, informează MOLDPRES.

Potrivit oficialului, din numărul total, 211 cazuri grave suspecte de abuz au fost referite de către angajaţii din sector autorităţilor tutelare de nivelul I şi II, poliţiei, Inspecţiei Muncii.

„Datele raportului demonstrează că o parte din instituţii şi angajaţi din sector sînt conştienţi de responsabilităţile pe care le au în legătură cu identificarea şi raportarea cazurilor şi se preocupă cu adevărat de protecţia copilului în mediul educaţional şi în alte medii”, a spus Sandu.

În acelaşi context, ministrul Educaţiei s-a arătat îngrijorată de faptul că în instituţii au fost identificate şi raportate, în mare parte, cazurile de abuz fizic şi emoţional din partea elevilor, iar cazurile de neglijare severă, abuz sexual şi exploatare prin muncă, precum şi cazurile de abuz din partea adulţilor, inclusiv din partea angajaţilor din sistem au fost mai puţin raportate organelor cu atribuţii în domeniu.

Conform sursei citate, cele mai multe cazuri de violenţă – circa 1050 – au fost sesizate de elevi, aceştia fiind urmaţi de cadrele didactice, care au semnalat 1043 de cazuri. Părinţii şi personalul non-didactic au raportat, respectiv, 317 şi 310 cazuri.

Ministrul a adăugat că în perioada imediat următoare instituţia pe care o conduce îşi propune să contribuie, împreună cu celelalte ministere, la adoptarea de către Guvern a Mecanismului intersectorial de cooperare pentru asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale abuzului, neglijării, exploatării şi traficului, la consolidarea capacităţilor ministerului şi direcţiilor raionale de învăţămînt pentru monitorizarea aplicării Procedurii în sector, precum şi la formarea cadrelor didactice în domeniul organizării activităţilor de prevenire cu elevii şi cu părinţii/îngrijitorii copiilor.

Share
2.888 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *