Pentru 2019 se estimează o creștere a PIB-ului de 5,2%

Evoluţii economice incerte pentru 2019. Deşi se prognozează o creştere economică de până la 5%, experţii susţin că alegerile care urmează ar putea şubrezi grav situaţia din Republica Moldova, atât la capitolul venituri, cât şi în ceea ce priveşte deficitul bugetar.

Potrivit experţilor, în anul 2018, economia a înregistrat creşteri în toate sectoarele esenţiale, care ar trebui să continue şi în 2019.

De asemenea, s-a înregistrat o creştere a ratei de ocupare a forţei de muncă şi o reducere a ratei şomajului până la minimuri istorice. Dar şi aici sunt semne de întrebare.

Potrivit scenariului optimist al prognozelor, se anticipează o creştere a PIB-ului cu 5,2%, iar scenariul pesimist mizează pe o creştere de doar 3,5%. Se preconizează şi o accelerare a procesului investiţional, dar şi aici cu incertitudini.

De asemenea, pentru anul viitor se prognozează o creştere a inflaţiei până la 5,7 %. În ceea ce priveşte proiectul de buget pentru anul viitor, experţii atenţionează că acesta este unul echilibrat, dar numai pe hârtie.

Astfel experţii recomandă adoptarea unei politici fiscale precaute şi moderate pentru anul 2019, intensificarea investigaţiilor fraudei bancare şi recuperarea reală a activelor delapidate, dar şi revenirea la subiectul amnistiei fiscale.

Share
1.169 Vizualizari

3 comments on “Pentru 2019 se estimează o creștere a PIB-ului de 5,2%

  1. Eduard says:

    O buna dovada ca pe anul 2018 am avut o guvernare de succes, ce au intreprins multe pentru a crea conditii mai bune pentru viitor.

  2. Adevarul says:

    Intr-u un interviu, Chiril Gaburici a declarat ca e posibil sa fie o crestere si de la 9% in sus si e sigur de faptul ca acest lucru e real de inregistrat. Luand in consideratie rezultatele guvernului care a scos tara din una din cele mai mari crize financiare din istorie, sunt sigur ca acest guvern daca va ramane la putere ar realiza acest scop.

  3. Vova says:

    Păi cam în fiecare economia Moldovei crește, iar asta este vizibil tot mai mult și ar fi păcat să spunem că nu se face nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *