PCRM vrea un miliard de lei din buzunarele cetăţenilor

bem1Naţionalizarea Băncii de Economii, aşa cum propun comuniştii ar însemna cel puţin un miliard de lei din bugetul de stat, ceea ce ar duce la renunţarea la plăţile sociale pentru câteva luni, consideră expertul Vitalie Catană.

Acesta este de părere că cea mai bună soluţie este privatizarea băncii.

„Naţionalizarea înseamnă un miliard de lei. Dar de unde să luăm aceşti bani? Din bugetul de stat. Dar ce înseamnă aceasta? – Aceasta înseamna că 2 luni să nu achiţi plăţile sociale. Este simplu populism”, aşa a comentat Vitalie Catană intr-o emisiune la TV propunerea comuniştilor ca Banca de Economii să fie naţionalizată.

În acelaşi timp, el consideră că problemele băncii se trag încă din perioada guvernării comuniste, iar una din principalale cauze a fost că BEM a fost impusă de fosta guvernare să preia datoriile Investprivatbank, care a falimentat în 2009.

Din această cauză, comisia parlamentară de anchetă pe marginea situaţiei de la BEM, care a fost condusă de un deputat comunist (Oleg Reidman n.red) nu a făcut nicio propunere concretă pentru îmbunătăţirea situaţiei băncii, a afirmat Catană.

În opinia sa, cea mai bună soluţie este privatizarea băncii, dar nu rezolvarea acestei probleme din contul statului şi din buzunarele cetăţenilor. „Problema nu trebuie să fie rezolvată din contul statului. Nu trebuie rezolvată din contul bugetului şi buzunarele oamenilor. Trebuie să fie privatizată. Nu vreau ca această bancă din nou să fie furată. Dar privatizarea trebuie să fie transparentă cu participarea unor bănci serioase”, a declarat Catană.

Amintim că guvernul a intenţionat să includă cele 33,3% din acţiunile sale la BEM în lista bunurilor care urmează să fie privatizate. Ulterior, executivul a renunţat temporar la această decizie. Ministrul economiei Valeriu Lazăr a declarat că în această perioadă de timp se vor depune eforturi pentru dezvoltarea băncii, ca să poată fi privatizată la un preţ mai bun. Amintim că Fondul Monetar Internaţional i-a solicitat în repetate rânduri guvernului privatizarea Băncii de Economii.

Share
4.084 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *