Pavel Filip își reafirmă încrederea că foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru 2016 va fi implementată integral până la finalul lunii iulie

filip4”Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru 2016, un set de măsuri cheie agreate de Guvernul Republicii Moldova și de instituțiile europene în luna martie, va fi implementată integral până la finalul lunii iulie, confirmând încă o dată angajamentul serios pe care ni l-am asumat privind integrarea europeană”, scrie Pavel Filip într-un articol publicat azi de European Business Review.

Potrivit premierului Filip actuala guvernare crede că integrarea europeană merge mână-n-mână cu creșterea nivelului de trai al moldovenilor.

”Astfel se explică de ce, în ultimele două luni, am tăiat prețurile la medicamente, combustibil și electricitate, crescând în același timp salariile și pensiile minime. Considerând că educația și sănătatea sunt priorități naționale, Guvernul alocă astăzi mai mulți bani pentru medici, asistenți și profesori. Ameliorarea poverii sociale și economice pentru cei care au suferit cel mai mult de pe urma crizei din 2015 și de pe urma scandalului privind frauda bancară este condiția necesară pentru a ne asigura că stabilitatea câștigată cu greu nu va fi amenințată”, notează Filip.

”Eu sunt un om de stat care înțelege rolul sectorului privat în stimularea creșterii economice. Sunt conștient că, fără un mediu de afaceri puternic, fără un parteneriat între stat și companiile private, este aproape imposibil să avem mai multe locuri de muncă, o dezvoltare mai puternică și mai multe resurse pentru investitțiile în educație, sănătate sau infrastructură. De aceea, una dintre sarcinile mele principale ca Prim Ministru al Republicii Moldova este să îi ajut și să le fac viața mai ușoară celor care au investit sau care își doresc să înceapă o afacere în țara noastră. De la început am fost de acord că reforma trebuie să înceapă cu Guvernul însuși: majoritatea parlamentară va aproba luna aceasta, în mod formal, reducerea numărului de ministere de la 16 la 10. Crezul nostru este că birocrația redusă va însemna mai multă eficiență”, scrie premierul în articol.

”Măsurile concrete vorbesc mai puternic decât orice altceva, așa că vreau să prezint doar câteva schimbări administrative implementate începând cu luna ianuarie: un moratoriu privind controlul atât al marilor companii, cât și al celor mici și mijlocii a fost aprobat, limitând tentațiile de a comite abuzuri; numărul instituțiilor de control a fost redus la o cincime din cele existente anterior și la fel s-a întâmplat și cu permisele și autorizările; reformele din administrația fiscală și din sectorul vamal, care deja a dus la creșterea cu 18% a veniturilor statului, vor continua; noua legislație privind regimul fiscal privilegiat pentru parcurile IT atrage deja atenția companiilor internaționale; reformele Codului Fiscal, a legislației muncii și a sistemului educațional sunt în curs. La nivel structural, Consiliul Economic al Prim Ministrului promovează dialogul substanțial cu mediul de afaceri, fiind un mecanism cheie pentru sporirea consultărilor între părțile implicate”, mai notează Filip.

Premierul dă asigurări că ceea ce va atrage încrederea totală a investitorilor și a cetățenilor moldoveni este câștigarea războiului anti-corupție.

”Aceasta este una dintre prioritățile noastre cheie, reflectată în schimbările legislative recente. Noua legislație va asigura independența reală a procurorilor. Reforma directoratului anti-corupție va urma exemplul românesc și va viza doar corupția la nivel înalt. Una dintre primele sarcini ale procurorilor este să aducă în fața justiției autorii fraudei bancare și să recupereze banii furați, un proces care a început deja să dea rezultate”, scrie Pavel Filip în revista European Business Review.

”Mai mult ca oricând, țara noastră este pregătită și deschisă către investiții străine. Luând în calcul evoluțiile recente, Republica Moldova ar trebui să fie pe radarul dumneavoastră de investiții!”, a scris premierul Filip în finalul articolului publicat de

Share
1.344 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *