Parlamentul European recomandă Comisiei să suspende orice plăți pentru Moldova

La propunerea Grupului Partidului Popular European, Parlamentul European, cu 345 de voturi pro, 160 de ațineri și 35 de voturi împotrivă, a adoptat o rezoluție prin care recomandă Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, dar și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova.

Europarlamentarii consideră că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să se ia numai după alegerile parlamentare planificate și cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și să fie evaluate de către organisme internaționale specializate, transmite IPN.

Prezentând proiectul rezoluției, eurodeputatul roman Cristian Dan Preda a declarat că „niciun euro nu trebuie să mai fie trimis la Chișinău până nu sunt îndeplinire următoarele condiții: validarea alegerilor locale de la Chișinău, organizarea alegerilor parlamentare credibile şi investigarea fraudei bancare cunoscute ca furtul miliardului”. Parlamentarul Grupului Partidului Popular European a mai spus că este neîndoielnic faptul că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, şi partidul pe care îl conduce, sunt autorii deciziei de a anula scrutinul local de la Chișinău. „Decizia nu a fost luată de instanța de judecată, ci de oligarh. Anularea scrutinului ne arată încă o dată că statul este acaparat de o persoană și că la Chișinău justiția azi e folosită pentru a regla dispute politice. Moldova e un stat capturat de un oligarh care nu dorește ca afacerile sale și ale clanului său din Chișinău să fie puse în pericol odată cu venirea la Primărie a lui Andrei Năstase”, a declarat eurodeputatul.

Charles Tannock, deputat al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a spus că anularea alegerilor poartă caracter dubios și s-a întrebat care este motivația acestei mișcări ciudate odată ce observatorii internaționali au afirmat că încălcări nu au fost admise. „Aici e o motivație politică în spate. Eu și grupul meu sprijinim solicitarea de a nu acorda asistența macrofinanciară”, a spus Charles Tannock.

Rebecca Harms, deputat în Grupul Verzilor din Alianța Liberă Europeană, este de părere că protestele desfășurate la Chișinău sunt justificate, iar invalidarea alegerilor a fost un șoc inclusiv pentru deputații europeni. „Sunt de acord cu colegii care au negociat această rezoluție. Trebuie să așteptăm, să vedem dacă alegerile anunțate pentru toamnă vor fi organizate în mod democratic”, a declarat Rebecca Harms.

Deputatul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, Knut Fleckenstein, a subliniat că Andrei Năstase a câștigat alegerile cu 52% și este inacceptabil cum a fost tratat. Cei care se fac responsabili de invalidarea alegerilor au făcut rău nu numai democrației, ci și-au trădat și țara.

Potrivit lui Petras Austrevicius, deputat al Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, Moldova, care era un partener asociat al UE, este astăzi un stat capturat, sechestrat, guvernat de o elită politică netransparentă, ca o companie privată. Justiția este sechestrată, iar deciziile cu privire la alegerile de la Chișinău sunt un adevărat absurd. „Viziunea proeuropeană este doar o viziune și este departe de realitate”, a spus Petras Austrevicius.

Helmut Scholz, deputat în Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, a declarat că în Republica Moldova corupția, încălcarea drepturilor omului, abuzul în serviciu și furtul miliardului merg mână în mâna, iar statul nu este dispus să clarifice lucrurile. Corupții pot călători liber, pe când ceilalți cetățeni sunt blocați în sărăcie, iar oligarhii încearcă să îi convingă pe oameni că nu există alternativă. „Nu este așa. Există alternativă. Trebuie să suspendăm asistența macrofinanciară. Iar hoții trebuie sancționați individual”, a spus Helmut Scholz.

Potrivit lui Siegfried Mureşan, membru al Grupului PPE, „autoritățile de la Chișinău sunt o piedică în dorința UE de a ajuta cetățenii Republicii Moldova. Niciodată în ultimii ani situația din Republica Moldova nu a fost atât de gravă, iar Europa vede şi știe acest lucru”.

Victor Boştinaru, membru al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, a spus că invalidarea alegerilor este un caz revoltător de nerespectare a voinței electoratului. Totodată, deputatul a condamnat afirmațiile făcute de unii deputați din PE precum că invalidarea alegerilor este rezultatul intervenției politicului din Moldova în actul de justiție. La fel, a condamnat și solicitarea în adresa politicului de la Chișinău să schimbe decizia instanței, deoarece este contrară statului de drept. Deputatul a mai spus că prin solicitarea de a suspenda acordarea asistenței financiare „se face jocul lui Dodon și al Rusiei”.

Invalidarea netransparentă a alegerilor este un lucru îngrijorător, or alegerile libere sunt baza unei democrații. Dar decizia de a suspenda sprijinul bugetar pentru Republica Moldova ar fi o greșeală, crede europarlamentarul român Andi Cristea. Deputatul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European a remarcat că nu se referă la asistența macrofinanciară, ci anume la sprijinul bugetar.

Potrivit înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, decizia de invalidare a alegerilor îi privează pe locuitorii Chișinăului de un primar ales în mod democratic. Iar decizia de neorganizarea a unor alegeri noi va reduce încrederea cetățenilor din Moldova în instituții. Modul în care au fost tratate alegerile din Chișinău nu sunt un semn bun pentru alegerile la nivel național. Federica Mogherini spune că după invalidarea alegerilor de la Chișinău precondiții politice stabilite în memorandumul de acordare a asistenței macrofinanciare nu sunt îndeplinite și în acest context se propune anularea deblocării primei tranșe de bani.

Share
1.010 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *