Parlamentul de la Chişinău nu poate da legi prin care judecătorii CC să poată fi revocaţi

curt-const-romaniaPrintr-o scrisoare a președintelui Curții Constituţionale a Republicii Moldova, din data de 3 mai 2013, i-a fost solicitată o opinie Curţii Constituţionale a României(CCR) cu privire la adoptarea de către Parlamentul RM a unei legi de modificare a Legii cu privire la CC. Informația a fost publicată pe site-ul oficial al CCR.

Potrivit Curții Constituţionale a României, Parlamentul de la Chişinău nu poate da legi prin care judecătorii CC să poată fi revocaţi.

„Prevederile art.137 din Constituţia Republicii Moldova stabilesc că: Judecătorii Curţii Constituţionale sunt inamovibili pe durata mandatului, independenţi şi se supun numai Constituţiei”, precizează CCR.

În aceeași ordine de idei, CC a României, consideră că Republica Moldova este parte a mai multor acte juridice internaţionale care afirmă principiul independenţei judecătorilor, cum ar fi Carta Universală a Judecătorului, Recomandarea nr. R(94) 12 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Totodată, Curtea Constituţională a României îşi exprimă îngrijorarea cu privire la orice iniţiativă, oricare ar fi sursa de provenienţă: puterea legiuitoare, executivă sau judecătorească, prin care se tinde la ştirbirea independenţei judecătorului constituţional, la alterarea separaţiei şi echilibrului între puteri şi la nerespectarea principiilor fundamentale ale statului de drept./ unimedia.md

Share
4.244 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *