Opoziția condamnă intervenția în forță a poliției împotriva unioniștilor

Reprezentanții mai multor partide politice au reacționat după altercațiile de sâmbătă, 1 septembrie, și intervenția în forță a poliției pentru a dispersa participanții la Marșul Centenar din centru Capitalei.

Într-o postare pa pagina sa de Facebook, partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a condamnat acțiunile, pe care le-a calificat drept violente și provocatoare, ale forțelor de ordine cerând „încetarea imediată a aplicării forței faţă de manifestanții paşnici şi asigurarea ordinii publice în timpul protestelor, în conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, care garantează respectarea drepturilor cetăţenilor indiferent de opțiunile lor politice, ideologice, religioase sau etnice”.

Un mesaj similar a avut și Partidul Liberal, care menționează că „aceste acțiuni agresive, care au atins integritatea fizică și morală a unioniștilor, denotă faptul că regimul acționează în tandem, forțând orice normă legală, pentru că văd în Unirea Republicii Moldova cu România o amenințare în adresa regimului dictatorial pe care l-au instaurat în R. Moldova”.

„Dreptul la libera exprimare reprezintă însăși baza oricărei democrații, iar orice tentativă de subminare a acestui principiu reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului, consfințite în Constituție și o sabotare a statului de drept”, se spune în mesajul PL.

Și preşedintele executiv al Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru a condamnat „atacurile brutale ale poliției la adresa tinerilor unioniști” menționând că aceste acțiuni „aruncă Republica Moldova în rândurile țărilor cu regim dictatorial”. Totodată Anatol Șalaru a solicitat premierului – demiterea ministrului de interne Alexandru Jizdan și stoparea provocărilor la adresa unioniștilor.

Share
832 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *