Opinie: Reforma fiscală va aduce venituri populației de aproximativ 700 de milioane de lei

Reforma fiscală care a intrat în vigoare de la 1 octombrie va aduce venituri suplimentare populației în valoare de aproximativ 700 de milioane de lei. Aceasta pentru că se majorează scutirea personală și este stabilită cota unică de impozitare de 12%. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2, transmite IPN.

Pe lângă beneficiul pentru cetățenii de rând, în avantaj sunt și agenții economici, care vor economisi aproximativ 1,7 miliarde de lei ca urmare a reducerii cotelor de contribuție socială de la 23 la 18%. „Aceste economii se vor regăsi fie în investiții, fie majorări de salarii, care au ca efect o stimulare a creșterii economice”, spune Dorel Noroc, șeful Direcției politică fiscală și vamală de la Ministerul Finanțelor. Potrivit lui, după 1 octombrie, cetățenii vor trebui să aibă salarii mai mari pentru că lefile lor vor fi impozitate după noua cotă.

Fostul șef al Serviciului Fiscal de Stat, Ion Prisăcaru, spune că această reformă este una foarte curajoasă. „Reforma aceasta este una complexă anume pentru că în urma implementării ei vor beneficia toate părțile interesate. Cu toate că unii spun că se vor diminua veniturile la buget, adică statul va avea de pierdut, eu sunt convins că veniturile la buget doar vor crește”, spune Ion Prisăcaru.

Potrivit lui, regimul de impozitare care este aplicat după implementarea reformei este unul foarte favorabil și din acest punct de vedere Republica Moldova poate fi un exemplu pentru alte state.

Începând cu 1 octombrie, se aplică o singură cotă de 12% la impozitarea veniturilor persoanele fizice. Până acum, persoanele fizice erau impozitate cu 7% pentru veniturile de până la 33 de mii de lei și cu 18% pentru veniturile care depășesc această sumă. Taximetriștii cu un salariu lunar de până la 10 mii de lei vor achita un impozit unic pe venit de 500 de lei lunar. Scutirea personală se majorează până la 24 de mii de lei anual. Pentru persoanele cu dizabilități obținute în acțiuni de luptă pentru integritatea țării și în Afganistan, scutirea personală urmează să crească până la 30 de mii de lei.

Share
695 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *