Opinie: Dialogul dintre PSRM și blocul ACUM este unul eșuat

Discuția dintre Partidul Socialiștilor și blocul politic ACUM care a avut loc joi, 11 aprilie, este un dialog eșuat. De această părere este decanul Facultății de Relații Internaționale și Științe Politice de la USM, Alexandru Solcan. Decanul consideră că acesta a fost un exemplu despre cum nu trebuie organizate negocieri politice, mai ales comportamentul reprezentanților blocului ACUM. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV, transmite IPN.

În opinia lui, acest dialog a arătat o poziționare pentru eventuale alegeri parlamentare anticipate. „Nimeni nu vrea să fie învinuit că el a fost acela care a provocat alegerile anticipate”, spune decanul. Potrivit lui, reprezentanții blocului ACUM au venit cu nimic la această întâlnire cu PSRM.

Sociologul Ian Lisnevschi este de părere că întâlnirea dintre PSRM și ACUM nu a însemnat o dezbatere politică, dar a fost un show politic pentru cele două segmente de electorat. „Aici noi nu am văzut o cultură politică, o etică și nici o dorință. În mare parte, cetățenii asta și au văzut pentru că n-a fost niciun argument care să motiveze un pachet sau altul de legi”, a menționat Ian Lisnevschi. Totodată, sociologul nu exclude că acest dialog a fost o strategie foarte bine gândită, poate prost implementată.

Sociologul consideră că reprezentanții acestor două formațiuni politice ar trebui să organizeze o ședință în afara presei pentru că în prezența jurnaliștilor fiecare dintre politicieni a încercat să joace pe acest segment pentru a arăta mai atrăgător pentru electoratul său.

Joi, la primele discuții în format bilateral ACUM-PSRM, Partidul Socialiștilor a anunțat că nu susține ideea unui guvern minoritar propus de ACUM. Iar proiectele de legi înregistrate de către acest bloc nu pot fi votate fără o majoritate parlamentară și fără ca organele de conducere ale Parlamentului să fie funcționale. PSRM nu dorește alegeri anticipate, dar dacă nu se va ajunge la un numitor comun cu ACUM, acest scenariu nu poate fi exclus. De cealaltă parte, Blocul ACUM consideră alegerile anticipate în baza sistemului de vot mixt ca fiind „o cale foarte periculoasă pentru Republica Moldova”. Poziția ACUM este că există soluții pentru a rezolva mai multe probleme ce țin de dezoligarhizare, în acest Parlament. Și pentru aceasta nu e nevoie de majoritate parlamentară sau de coaliție, este nevoie de voință politică.

Share
219 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *