Oleg Efrim despre naţionalizarea Băncii de Economii

efrim-adevarulNaţionalizarea Băncii de Economii ar fi fost ilegală, deoarece legislaţia nu permite acest lucru, în plus ar fi fost neviabilă din punct de vedere financiar, a declarat în cadrul audierilor parlamentare ministrul justiţiei Oleg Efrim.

Legislaţia în vigoare nu prevede posibilitatea de naţionalizare, ci doar de expropriere a bunurilor, potrivit lui Efrim, care a prezentat un raport în timpul audierilor în parlament.

Conform art. 1 din Legea exproprierii pentru cauză de utilitate publică această acţiune este permisă doar în scopul efectuării de lucrări pentru cauză de utilitate publică de interes naţional sau de interes local, în condiţiile prevăzute de lege, după o dreaptă şi prealabilă despăgubire. Articolul 5 din aceeaşi lege reglementează noţiunea de „utilitate publică”, care nu se referă şi la situaţia privind Banca de Economii.

”Exproprierea cotelor acţionarilor Băncii de Economii nu reprezintă o lucrare de interes naţional şi nici de cel local”, a declarat Efrim.

De asemenea, potrivit Constituţiei, ”nimeni nu poate fi expropriat decît pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”.

De asemenea, potrivit lui Efrim, exproprierea ar fi adus pierderi bugetului de stat, deoarece răscumpărarea acţiunilor de către stat ar fi fost la un preţ mai mare decât cel cu care au fost procurate.

Ministrul justiţiei a mai declarat că acţiunile guvernului pentru redersarea situaţiei de la BEM s-a condus de legislaţia în vigoare.

O opinie similară a exprimat şi ministrul finanţelor Anatol Arapu, care a menţionat că o eventuală expropriere ar fi însemnat cheltuieli mari de la bugetul de stat./ hotnews.md

Share
4.899 Vizualizari

One comment on “Oleg Efrim despre naţionalizarea Băncii de Economii

  1. Florin says:

    Nationalizarea BEM-ului ar fi adus o gaura de 1 miliard in bugetul de stat, ceea ce ar fi simtit mamele cu copii care nu erau sa mai primeasca alocatii la nastere, pensionerii, medicii, profesorii. Asta si-au propus comunistii?? Noi am vazut cum se gindesc ei la cetateni atunci cind au cerut Embargou la Vinuri, le este in cot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *