Oficialii UE condamnă în unanimitate anti-reformele votate de PLDM și PCRM

pldm_c1“Atacuri fundamentale la adresa statului de drept”, “o amenințare pentru instituțiile principale ale țării”, “contradicții evidente cu normele constituționale”, “obstacole pentru dezvoltarea democratică”, “pericol pentru parcursul european” – iată cum au calificat oficialii europeni legile adoptate pe bandă rulantă vineri, 3 mai, prin votul PCRM și PLDM în Parlamentul Republicii Moldova. Precizăm că niciuna dintre acțiunile politice ale Moldovei, din ultimii 4 ani, nu a mai stârnit un asemenea val de reacții și avertismente din partea liderilor occidentali.

Votul controversat al deputaților PLDM și PCRM, prin care s-au anulat reforme și s-au amendat pe bandă rulantă acte legislative fundamentale, a stârnit reacții dure din partea oficialilor Uniunii Europene. Aceștia au condamnat faptul că modificările legislative vin în contradicție cu Constituția Republicii Moldova, dar și cu standardele europene și au fost făcute în grabă, fără consultări. Totodată, oficialii UE și-au exprimat în termeni clari îngrijorarea că deciziile recente luate la Chișinău ar putea pune în pericol parcursul democratic și european al Republicii Moldova.

Tonul criticilor a fost dat de Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, care s-a exprimat asupra modificărilor aduse Legii Curții Constituționale. Acesta consideră că ”supunerea judecătorilor Curții la necesitatea ”încrederii” din partea Parlamentului vine în contradicție evidentă cu scopul în sine al unei Curți Constituționale”.

Un avertisment dur a transmis astăzi și șeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, care a declarat că promulgarea legilor votate în Parlament de PLDM şi PCRM ar însemna încălcarea Constituţiei Republicii Moldova. “În ce priveşte promulgarea legilor de către Curtea Constituțională, cu adevărat acest lucru va deveni o mare problemă pentru UE, în cazul în care aşa legi, care în mod evident sunt o încălcare a Constituţiei dvs. şi apropo aceste lucruri contravin şi standardelor comisiei de la Veneţia”, a declarat Dirk Schuebel, pentru un post de radio./timpul.md

Share
620 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *