Oemenii de știință avertizează: multivitaminele n-ajută deloc

Trei noi studii de amploare, pe mii de voluntari, au ajuns la acelaşi rezultat: suplimentele cu multivitamine sunt total inutile pentru sănătate.

images (10)“Nu vă mai irosiţi banii pe suplimente cu multivitamine!“ este mesajul pe care fi transmit oamenii de ştiinţă din spatele a trei dintre cele mai mari cercetări pe tema beneficiilor pastilelor cu vitamine şi minerale.

“Suplimentarea dietei oamenilor bine hrăniţi cu majoritatea suplimentelor de vitamine şi minerale nu are nicun beneficiu clar pentru sănătate şi poate fi chiar nocivă“, au punctat cercetătorii americani de la Şcoala de Sănătate Publică „Johns Hopkins Blo-ombeig“ din Baltimore, SUA .

Informaţia care zdruncină piaţa suplimentelor alimentare vine din partea a cinci cercetători americani care au publicat în revista de specialitate „Annals oflntemal Medi cine“ o analiză cu un mesaj cât se poate de clar în ceea ce priveşte inefidenţa majorităţii vitaminelor şi mineralelor în cazul oamenilor sănătoşi.

Concluzia a fost că nu există dovezi clare că aceste suplimente reduc în ve-un fel riscul de boli cardiovasculare sau de cancer.  Scopul era acela de a observa posibilele efecte benefice ale multivitamine în prevenirea tulburărilor de memorie. Dar, la fel ca suplimentul alimentar în sine, studiul s-a dovedit inutil. Testele de memorie realizate pe tot parcursul cercetării nu au arătat ni-do diferenţă între bărbaţii care au luat multivitamine şi cei care au primit, de fapt, o pilulă care conţine numai apă şi zahăr (placebo).

Deşi majoritatea suplimentelor cu vitamine şi minerale s-au dovedit inutile, specialiştii cercetează încă vitamina D. În cazul ei, nu au putut concluziona foarte clar dacă beneficiile sunt sau nu reale. „ Dacă cineva doreşte ca, în locul unei alimentaţii sănătoase, să-şi bombardeze organismul cu suplimente nutritive bogate în antioxidanţi, n-are decât să o facă. Noi doar atât îi sfătuim: cel mai bun antioxidant este alimentaţia sănătoasă“, subliniază prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Adevărul

 

Share
552 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *