O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se va afla la Chişinău, inclusiv pentru a discuta un proiet de modificare a Codului electoral

O delegaţie a Comisiei pentru democrație prin drept (Comisia de la Veneția) va efectua o vizită în Republica Moldova, unde va avea întrevederi cu mai mulţi oficiali, şi va discuta inclusiv în privinţa unui proiect de modificare a Codului electoral care prevede trecerea la sistemul electoral mixt şi micşorarea pragului electoral.
b63b2ab0-12db-4f93-8b44-e50d21e710d6

Şeful legislativului Igor Corman a confirmat luni că că un grup parlamentar a elaborat un astfel de proeict de lege,m care încă nu a fost înregistrat, dar a fost trimis pentru avizare experţilor Comiei de la Veneţia.

El a declarat că în cadrul discuţiilor pe care le vor purta reprezentanţiii Comisiei de la Veneţia va figura şi acest subiect, dar şi alte chestiuni, precum reforma justiţiei şi a procuraturii. În context, el a amintit că un grup de lucru a elaborat deja un concept de reformă şi a fost creat un alt grup de lcuru format din deputaţi care urmează să elaboreze proeictele de legi necesare pentru reforma acestei instituţii.

În privinţa proiectul de modificare a Codului electoral, Corman a menţionat că evoluţia la acest subiect va depinde de existenţa unui consens în cadrul majorităţii parlamentare, dar şi de avizul Comisiei de la Veneţia.

Un comunicat difuzat de parlament precizează că delegația va fi condusă de Thomas Markert, Secretarul Comisiei de la Veneția. Potrivit programului, membrii delegației vor avea întrevederi cu Președintele Parlamentului, Igor Corman, Vicepreședinții Parlamentului, Andrian Candu, Oleg Bodrug și Liliana Palihovici, precum și cu deputații din majoritatea parlamentară și din opoziție. Oficialii europeni vor mai purta discuții cu Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, Ministrul Justiției, Oleg Efrim, Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. De asemenea, membrii delegației se vor întâlni cu reprezentanții societății civile și ai organizațiilor internaționale din Republica Moldova.

Amintim că în luna aprilie parlamentul a votat un proiect de lege prin care era creat sistemul electoral mixt astfel că jumătate dintre deputaţi ar fi urmat să fie aleşi direct de către popor, iar cealaltă jumătate pe liste de partid. Aceste prevederi însă au fost exclusde ulterior, în contextul crizei politice din primăvara anului trecut. Sondajele de opinie arată că sistemul electoral mixt este salutat de alegători, de asemenea mai mulţi experţi în domeniu s-au pronunţat în favoarea acestuia.

Share
491 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *