O delegație a Parlamentului RM participă la sesiunea de toamnă APCE

O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) la Strasbourg.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la surse din cadrul Parlamentului că din componența delegației conduse de deputatul democrat Marian Lupu fac parte vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi (PPEM), deputații Inna Șupac (PCRM), Ion Apostol (PL) și Vlad Batrîncea (PSRM).

În prima zi a sesiunii, va fi anunțat câștigătorul Premiului pentru drepturile omului ”Václav Havel”, ediția 2018. Premiul va fi acordat în cadrul unei ceremonii speciale, desfășurate în plenul APCE.

Pe parcursul sesiunii, APCE va organiza o dezbatere privind finanțarea externă a islamului în Europa și radicalizarea comunităților de migranți și diasporă. Discuțiile din plen se vor mai referi la accesul statelor membre la instituțiile Consiliului Europei și ale Organizației Națiunilor Unite care monitorizează respectarea drepturilor omului.

Alte subiecte incluse pe ordinea de zi vizează alegerile parlamentare și prezidențiale anticipate din Turcia, tratamentul minorilor palestinieni în sistemul justiției israeliene, migrația din perspectivă de gen, reunificarea familiilor în statele membre APCE și egalitatea în viața privată indiferent de orientarea sexuală. Plenul APCE va mai supune dezbaterilor subiectele privind securitatea nucleară și securitatea în Europa, precum și accidentul aviatic de la Smolensk din 2010, când s-a prăbușit avionul Tupolev-154M, care transporta delegația oficială poloneză.

Parlamentarii vor mai discuta despre rolul legislativelor naționale în procesele de descentralizare, Președintele Congresului autorităților locale și regionale a Consiliului Europei, Gudrun Mosler-Törnström urmând a face o declarație.

Ministrul afacerilor externe din Tunisia, Khemaies Jhinaoui, se va adresa plenului APCE și va răspunde la întrebări, iar vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe și Europene din Croația, Marija Pejčinović Burić, care conduce Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, va prezenta informații despre cele mai recente activități.

Share
1.019 Vizualizari

One comment on “O delegație a Parlamentului RM participă la sesiunea de toamnă APCE

  1. Rodion says:

    Maia Sandu cu Nastase sug osul nervosi intr-un colt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *