Nouă demonstrație antiguvernamentală la Kiev

Zeci de mii de ucraineni au răspuns apelului opoziției și s-au strâns duminică, în Piața Independenței din Kiev, pentru a cere demisia guvernului condus de premierul Mikola Azarov și convocarea de alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate, anunță EFE.

imageResize (22)

Demonstrația continuă șirul de proteste care a început în luna noiembrie 2013 după ce autoritățile ucrainene au suspendat semnarea Acordului de Asociere la UE, care trebuia să aibă loc la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Forțele de ordine, ‘Barkut’, care au fost angajate sâmbătă într-o confruntare cu un grup de opozanți în cartierul Sviatoșinski din capitala țării, au blocat accesul camioanelor și autobuzelor care aduceau participanți la mitingul de duminică.

Fiecare zi a manifestațiilor de protest ‘este un pas către victorie’, a afirmat unul dintre cei mai influenți lideri ai opoziției, campionul de box Vitali Kliciko. Interpreta Ruslana, câștigătoarea concursului Eurovision în 2004, a urcat duminică pe scena montată în piață în urmă cu 53 de zile și a cerut sindicatelor să organizeze o grevă generală.

Agenția de presă amintește că fostul ministru de interne Iuri Lutsenko, militant al opoziției, care a fost rănit în confruntările cu poliția de sâmbătă, este în continuare spitalizat din cauza traumatismelor suferite la cap și a unei comoții cerebrale. Se pare că el a fost lovit cu brutalitate de forțele de ordine în timp ce încerca să medieze între acestea și protestatari. Procuratura din Kiev a deschis o anchetă pentru clarificarea acestui caz.

Agerpres

Share
514 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *