Negocieri secrete moldo-ruse în problema gazelor naturale

O delegaţie guvernamentală în frunte cu viceministrul Economiei Valeriu Triboi a plecat la Moscova pentru a negocia un acord de restructurare a datoriilor la gaze cu gigantul rus Gazprom, potrivit Mold-Street.

gaze-586x319După vizita oficială la Moscova a preşedintelui Igor Dodon, în capitala Federaţiei Ruse a plecat în regim operativ şi o delegaţie guvernamentală.

Aceasta urmează să aibă întrevederi cu şefi de la Gazprom şi din cadrul Ministerului rus al Energeticii.

Oficialul nu a răspuns la telefon. Un alt membru al delegaţiei, Călin Negură, şeful direcţiei generale energetică din cadrul Ministerului Economiei a refuzat să dea detalii despre vizită şi scopul ei.

De la Moldovagaz jurnaliştii au fost informaţi că reprezentanţii companiei nu participă la negocieri.

Potrivit unor surse guvernamentale, principalul subiect pe agenda negocierilor este un acord de restructurare a datoriilor pentru gaze a Republicii Moldova care se ridică la circa 800 de milioane de dolari.

În plus ar urma să fie negociată şi continuarea colaborării energetice moldo-ruse, inclusiv prelungirea contractului de achiziţie a energiei electrice de la Centrala Electrică (CERS Moldovenească) de la Cuciurgan, prin intermediara Energocapital.

Gazprom deţine 50% din capitalul Moldovagaz şi asigură 99% din necesarul de gaze al Republicii Moldova. În consecinţă Gazprom deţine o companie care are datorii faţă de proprietar.

Share
3.230 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *