NATO cere ucrainenilor să nu recurgă la violență

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a lansat duminică un apel tuturor părților ‘să se abțină să recurgă la violență și forță’ în Ucraina, după incidente sângeroase la Kiev în marja unei manifestații, soldate cu peste 100 de răniți, relatează AFP.imageResize (2)

Duminică seară, ‘la Kiev, numeroși ucraineni continuă să își exprime sprijinul lor ferm pentru relații mai strânse cu Uniunea Europeană. Peste tot, popoarele au dreptul să se exprime în mod democratic’, a afirmat el într-un comunicat.

‘Lansez un apel tuturor părților să se abțină cu orice preț să recurgă la violență și forță’ care nu sunt ‘cel mai bun mijloc de a soluționa diferendele politice într-o societate democratică’, a adăugat Anders Fogh Rasmussen, cerând fiecăruia ‘să acționeze cu respectarea regulilor constituționale și democratice’.

‘NATO respectă pe deplin pe toți ucrainenii și idealurile democratice ale națiunii ucrainene’, a încheiat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, cerând Ucrainei, ‘care prezidează Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), să respecte pe deplin angajamentele sale internaționale față de libertatea de exprimare și de întrunire’.

Peste 100.000 de persoane — sute de mii, potrivit organizatorilor — au răspuns duminică la apelul lansat de opoziție și au participat la o manifestație de protest contra deciziei președintelui Viktor Ianukovici de a nu semna, la summitul de la Vilnius, Acordul de Asociere la UE.

Ciocniri violente în marja manifestației s-au soldat cu peste o sută de polițiști răniți, conform autorităților, în timp ce primăria a anunțat că 53 de persoane au primit îngrijiri medicale de urgență, dintre care 14 au fost internate în spital, fără să precizeze dacă printre acestea s-au aflat polițiști.

Agerpres.ro

Share
1.393 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *