Moscova amenință cu „măsuri de retorsiune” la noile sancțiuni americane

Rusia va elabora ‘măsuri de retorsiune’ la noile sancţiuni anunţate de Washington împotriva Moscovei în legătură cu atacul cu agent neurotoxic Noviciok în Marea Britanie, a avertizat joi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de AFP şi TASS.

‘Partea rusă se va ocupa de elaborarea unor măsuri de retorsiune la acest nou demers inamical al Washingtonului’, a asigurat Zaharova într-o conferinţă de presă.

‘SUA au ales în mod conştient calea confruntării în relaţiile bilaterale care şi aşa sunt practic reduse la zero prin propriile lor eforturi’, a acuzat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus.

Aceste sancţiuni sunt introduse sub un ‘pretext inventat’, iar condiţiile de ridicare a acestora avansate de către Washington sunt ‘clar inacceptabile’ pentru Rusia, a afirmat ea.

‘Autorităţile ţării noastre sunt direct acuzate de utilizarea substanţei neurotoxice militare Noviciok, deşi partea britanică nu a fost în măsură să prezinte până acum nicio probă privind implicarea Rusiei’ în otrăvirea fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în martie la Salisbury, în Anglia, a subliniat Zaharova.

‘Rusia a distrus în totalitate stocurile sale de arme chime anul trecut’, mai susţine aceasta.

‘Inadmisibile, inamicale, ilegale’ … Kremlinul a denunţat joi puternic anunţul SUA privind instituirea unor noi sancţiuni economice împotriva Rusiei în legătură cu cazul Skripal, ceea ce generează temeri privind o nouă escaladare a tensiunilor între Moscova şi Washington, notează AFP.

La mai puţin de o lună după schimburile de amabilităţi la summitul de la Helsinki între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, la orizont se conturează o nouă confruntare între cele două puteri.

‘Considerăm absolut inacceptabil anunţul privind noile restricţii în legătură cu cazul Salisbury şi considerăm ilegale’ sancţiunile, a reacţionat mai devreme purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ‘Noi dezminţim încă o dată în modul cel mai categoric orice fel de declaraţii privind o implicare a Rusiei’ în otrăvirea celor doi Skripal, a spus el.

Peskov a calificat SUA drept un ‘partener imprevizibil’, dar a adăugat că Moscova mai speră ‘ în relaţii constructive cu Washingtonul’: ‘Aceste relaţii nu sunt doar în interesul celor popoarelor noastre, ci şi al stabilităţii şi securităţii în lume’.

Share
789 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *