Monica Macovei: R. Moldova este locomotiva Parteneriatului Estic !

Republica Moldova a devenit statul indispensabil al politicii europene în vecinătatea estică și locomotiva Parteneriatului Estic, iar Uniunea Europeană trebuie să susțină acum Republica Moldova, se spune într-o declaraţie de presă a europarlamentarul Monica Macovei. monica-macovei

Potrivit ei, Republica Moldova se detașează de celelalte cinci state de la frontiera de est a UE (Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus) și a demonstrat seriozitatea aspirațiilor sale pro-europene. „Evoluția regională din ultimul timp obligă UE să aplice mult mai strict principiile politicii sale de vecinătate: evaluarea fiecărui stat după meritele sale individuale și sprijinirea fiecărui partener potrivit propriilor rezultate. De aceea, Uniunea Europeană trebuie să ofere Chișinăului instrumentele politice și financiare pentru a susține aceste aspirații și pentru a răsplăti progresele Republicii Moldova”, declară eficialul european

Macovei, care este şi președinte al Delegației la Comisia Parlamentară de cooperare UE- Republica Moldova, consideră că Republica Moldova merită și trebuie să primească in 2014 un regim liber de circulație în Uniunea Europeană, dând asigurări că  cetățenii moldoveni vor fi susţinuţi în Parlamentul European, la votul privind ridicarea vizelor.

Ea a mai spus că parafarea Acordului de Asociere este o recunoaștere, la cel mai înalt nivel european, a meritelor guvernelor succesive pro-europene de la Chișinău, începând cu 2009, pentru modernizarea țării, avansarea normelor statului de drept și ameliorarea condițiilor economice. Ea mai spune că acordul trebuie semnat cât mai repede, pentru a intra provizoriu în vigoare cu mult înainte de sfârșitul anului 2014.

„Cetățenii moldoveni trebuie să primească ce li se cuvine după ce guvernele pro-europene și-au făcut bine treaba și au îndeplinit criteriile Comisiei. Pe baza propriilor succese, Astfel, Uniunea Europeana trebuie să susțină acum Republica Moldova în plan comercial prin liberalizarea pieței pentru produse agricole”, a mai declarat Monica Macovei.

Uniunea Europeană trebuie, de asemenea, să asigure Republicii Moldova proiecte de interconectare la infrastructura de transport a energiei electrice, a gazelor naturale și a coridoarelor de transport terestru europene, prin Romania, singurul stat membru UE vecin cu Republica Moldova, se mai spune în declaraţie.

“Stă în puterea noastră, a europenilor, să facem din Vilnius un moment de cotitură în istoria contemporană a continentului nostru. Republica Moldova are, în acest sens, un rol crucial, la fel și Uniunea Europeană, care trebuie să susțină Republica Moldova cu toate puterile și mijloacele”, a încheiat președintele Delegației la Comisia Parlamentară de cooperare UE- Republica Moldova, Monica Macovei.

 

Share
584 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *