Moldovenilor care călătoresc în Ucraina li se recomandă să manifeste maximă prudență

Cetățenilor moldoveni care intenționează să călătorească în Ucraina li se recomandă să manifeste maximă prudență la traversarea frontierei și să fie pregătiți pentru verificări suplimentare din partea părții ucrainene. Atenționările au fost făcute la un briefing de presă, susținut de premierul Pavel Filip, în contextul escaladării tensiunilor dintre Rusia și Ucraina și decretării pe teritoriul ucrainean a stării de război. Pavel Filip a declarat că pericole pentru securitatea Republicii Moldova în acest moment nu există, transmite IPN.

Pentru mai multe răspunsuri la întrebări legate de securitatea călătoriilor în țara vecină, cetățenii pot apela linia verde: (022)259717, disponibilă non-stop, sau se pot adresa pentru asistență la misiunile diplomatice ale Republici Moldova.

În cadrul briefingului de presă, premierul Pavel Filip a declarat că autoritățile de la Chișinău sunt îngrijorate de escaladarea dramatică a tensiunilor dintre Moscova și Kiev. „Acest incident este cel mai grav după anexarea Crimeii de către Federația Rusă în 2014”, a declarat Pavel Filip. Potrivit premierului, astfel de evoluții nu contribuie la aplanarea conflictului. „Republica Moldova condamnă acțiunile unilaterale și provocatoare ale Federației Ruse. Suntem alături de autoritățile de la Kiev și, de asemenea, alături în demersurile lor de apărare a suveranității și integrității teritoriale”, a declarat premierul.

Pavel Filip a mai spus că autoritățile de la Chișinău sunt permanent în legătură cu partea ucraineană, pe linia tuturor instituțiilor. Activitatea în punctele de frontieră nu au fost restricționată. Dar Poliția de frontieră a fost informată că ucrainenii au înăsprit măsurile de securitate.

Duminică, 25 noiembrie, în strâmtoarea Kerci, s-a produs un conflict între grănicerii maritimi ruși și militarii ucraineni. Partea rusă acuză militarii ucraineni că au încălcat legislația maritimă. Aceștia au folosit armele, rănind trei militari, și au reținut trei nave ucrainene. La rândul ei, Ucraina califică incidentul drept o provocare. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, a cerut Radei Supreme să impună legea marțială. Legislativul ucrainean a aprobat decretul șefului statului, instituind legea marțială în regiunile care au hotar cu Federația Rusă și cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova, pentru o perioadă de 30 de zile.

Share
758 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *