Moldovenii vor aderarea la UE

petrutiAproape 50% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, dacă ar fi întrebaţi despre aceasta în cadrul unui referendum desfăşurat în duminica viitoare. În acelaşi timp, pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan ar opta 45,7% dintre moldoveni, arată datele Barometrului Socio-Politic, realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău la comanda Agenţiei de presă IPN.

Întrebaţi cum evaluează acţiunile autorităţilor privind apropierea de integrarea europeană a Moldovei, 49% dintre respondenţi au răspuns că sunt făcute unele progrese, 6% consideră că progresele sunt mari, 22% sunt de părere că s-a bătut pasul pe loc, iar 8% că mai degrabă s-a regresat în acest domeniu. Ceilalţi nu ştiu sau au preferat să nu dea un răspuns.

Managerul general al IMAS, Doru Petruţi, a comunicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că 56% dintre respondenţi cunosc despre Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu UE. Potrivit lui Doru Petruţi, de la ultimul sondaj făcut în luna mai a crescut numărul celor care cunosc despre acest eveniment, semn că au dat rezultate campaniile de informare.

44% dintre respondenţi consideră că la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius Moldova va reuşi să parafeze Acordul de Asociere, 33% sunt sceptici în această privinţă, iar 23% nu au ştiut cum să răspundă. Cât ţine de perioada post-Vilnius, 34% consideră că viaţa cetăţenilor se va schimba puţin, 22% – foarte puţin sau chiar deloc. La schimbări majore se aşteaptă 19% dintre respondenţi.

Datele sondajului au fost colectate în perioada 19 octombrie – 11 noiembrie, pe un eşantion de 1126 persoane din 76 de localităţi. Marja de eroare este de 3%. Cercetarea este continuarea unui proiect lansat în luna mai curent.

Share
625 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *