Moldovenii preferă Uniunea Europeană

UE-R-Moldova-Rusia-curu-n-doua-luntriDacă ar fi trebuit să aleagă dintre Uniunea Euroasiatică şi Uniunea Europeană, cei mai mulţi moldoveni ar alege-o pe a doua, potrivit sondajului „Republica Moldova între opțiunea europeană și eurasiatică”, prezentat miercuri de Asociaţia Socilogilor şi Demografilor.

Astfel, în cazul unui referendum pentru aderarea Republicii Moldova la UE, 46% ar vota pentru, în timp ce doar 43% ar dori în Uniunea Vamală.

Dacă ar trebui să aleagă între cele două uniuni, 42% au declarat că ar prefera Uniunea Europeană şi doar 38% Uniunea Vamală.

Cerecetarea arată că numărul celor care doresc ca ţara noastră să adere la Uniunea Vamală, idee pe care o promovează Partidul Comuniştilor, a scăzut faţă de un sondaj similar realizat în aprilie. Atunci pentru Uniunea vamală ar fi votat 51% din cetăţeni.

58% consideră că în cazul în care Republica Moldova va deveni membru al Uniunii Europene condiţiile de viaţă vor deveni mai bune sau cu mult mai bune, potrivit sondajului. Totodată, 64% din populaţie doreşte să primească cât mai curând facilităţi la regimul de vize pentru a călători în ţările UE.

Majoritatea (52%) consideră că este important şi foarte important ca Republica Moldova să parafeze (să convină asupra textului) la Summit-ul de la Vilnius Acordul de asociere la Uniunea Europeană.

Doar circa 1/3 dintre cei intervievaţi se consideră suficient de bine informaţi ca să-şi facă o opinie despre Uniunea Europeană şi integrarea europeană a Republicii Moldova. 71% – consideră că ar trebui să fie mai bine informaţi despre efectele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, 70% – cred că autorităţile şi partidele politice au obligaţia să discute cu cetăţenii noştri despre avantajele şi dezavantajele integrării europene, dar nu să speculeze politic pe această temă, 65% – doresc să cunoască mai multe date concrete referitoare la proiectele europene realizate până în prezent în ţară, 63% – s-au dat cu părerea că ar fi interesaţi, dacă cineva ar veni să le prezinte în teritoriu de care avantaje vor beneficia ei, în localitatea concretă, odată cu apropierea de Uniunea Europeană.

Share
1.191 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *