Moldovenii pot verifica online dacă au permisiunea de a merge în Rusia

Moldovenii care planifică să meargă în Federaţia Rusă în scop de muncă au posibilitatea să verifice online valabilitatea permisului de muncă sau licenţa de angajare, dar şi eventual motivul pentru care intrarea în Rusia le-a fost restricţionată. Serviciul Federal de Migraţiune (SMF) a lansat recent un nou serviciu informaţional pe pagina de internet – services.fms.gov.ru, transmite IPN.23567

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, persoanele interesate vor selecta link-urile active de pe acest site în funcţie de specificul vizitei lor în Rusia. Apoi, vor introduce datele pe care le cere sistemul. Răspunsurile primite au doar caracter de informare. Pentru informaţii confirmate din punct de vedere juridic, persoanele se pot adresa birourilor teritoriale ale Serviciului Federal de Migraţiune.

Zilnic, cetăţeni ai Republicii Moldova sunt opriţi la hotarul cu Federaţia Rusă. Aceasta se întâmplă inclusiv din cauza neregulilor care au fost înregistrate în sistemul informaţional al Serviciului Federal de Migraţiune, notează Biroul pentru Relaţii cu Diaspora. Situaţia este complicată şi pentru că cetăţenilor nu li se oferă explicaţii privind cauzele aplicării interdicţiilor de intrare. În al doilea rând, în Rusia sunt mai mult de zece instituţii care pot institui astfel de restricţii, dar mai ales pentru că cetăţenii sunt puşi într-o situaţie extrem de dificilă, fiind practic obligaţi să se descurce singuri la graniţă.

Guvernul Republicii Moldova a identificat şi lansat până în prezent un mecanism special care prevede ca unităţile de transport terestru, care se întorc în Republica Moldova, să aibă locuri disponibile pentru a transporta acasă cetăţenii cărora li s-a refuzat accesul în Rusia.

Potrivit celui mai recent studiu efectuat de Centrul de analize şi investigaţii sociologice, politologice şi psihologice CIVIS, în cadrul proiectului NEXUS Moldova, 206 mii de cetăţeni moldoveni s-ar afla în Federaţia Rusă pentru o perioadă mai mare de 12 luni şi în jur de 88 de mii cetăţeni pleacă cu o regularitate sezonieră.

IPN

Share
918 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *