Moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă în opt luni peste un miliard de dolari

dolari2Valoarea transferurilor de valută din străinătate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) prin băncile din Republica Moldova au crescut în opt luni cu 8,8 la sută, pînă la 1 miliard 21 de milioane de dolari SUA, relatează MOLDPRES cu referire la date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Este al patrulea an consecutiv în care remiterile sînt în creştere, după ce, în timpul crizei economice, transferurile s-au redus cu 30 la sută. Transferurile de bani din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice, rezidente şi nerezidente, au revenit pe creştere în 2010, dar se află sub nivelul de dinaintea crizei, cînd intrările de bani pe canalul transferurilor prin bănci au atins în 2008 aproximativ 1 miliard 660 de milioane de dolari SUA.

În cazul în care volumul remiterilor din iulie şi august se va menţine pînă la sfîrşitul anului, suma acestora s-ar putea apropia de cifra înregistrată în anul ce a precedat criza. În luna iulie, remiterile s-au cifrat la 156 de milioane de dolari SUA, iar în august – la 152 de milioane de dolari SUA.

Datele BNM arată că în august cea mai mare pondere în transferuri a avut-o rubla rusească, respectiv, 37,2 la sută, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, după care urmează moneda unică europeană, cu o cotă de 32 la sută şi dolarul SUA – 30,8 la sută.

Studiul Băncii Mondiale (BM) „Migraţia şi fluxurile de remitenţe: tendinţe recente”, făcut public săptămîna trecută, a constatat că Republica Moldova ocupă locul cinci într-un top alcătuit de BM, cu o pondere de 24% a transferurilor emigranţilor în Produsul Intern Brut în anul 2012.

Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare au transferat, în anii 1999- 2012 şi în opt luni ale lui 2013, prin băncile moldoveneşti, familiilor sau rudelor, peste 12 miliarde de dolari SUA. Cea mai mare pare din această sumă a fost cheltuită pentru consum curent şi procurări de imobile, maşini şi alte bunuri.

Share
2.760 Vizualizari

One comment on “Moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă în opt luni peste un miliard de dolari

  1. ion says:

    informatia este pentru conducatorii actuali si eventual viitorii!uitati-va cine munceste pentru MOLDOVA!nu voi tilharilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *