Moldova va primi 100 de mii de euro din partea României

Circa 100 de mii de euro urmează a fi investiţi în creşterea capacităţii instituţionale a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova, proiect finanţat în cadrul Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare – instrument financiar şi de transfer de expertiză al Ministerului Afacerilor Externe al României.

Lazurca_IPN_Grant

Un memorandum în acest sens a fost semnat la 23 iulie, între ambasadorul României la Chişinău,  Marius Lazurca, şi directorul general ANSA, Iurie Carp, transmite IPN.

„Urmărim să creştem capacitatea administrativă şi operativă a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în vederea dezvoltării unui sistem de control eficient şi de încredere de monitorizare şi raportare a bolilor la animale. Dezvoltarea unui astfel de sistem în conformitate cu standardele şi cerinţele europene reprezintă un prim-pas pentru deschiderea de noi pieţe de export pentru animalele vii şi produsele de origine animală din Republica Moldova”, a declarat ambasadorul.

Marius Lazurca a menţionat că obiectivul proiectului este unul direct şi simplu, şi anume creşterea capacităţii producătorilor din Republica Moldova să sporească exporturile de animale vii şi de produse de origine animală către piaţa Uniunii Europene, care de fapt este cea mai importantă piaţă pentru Moldova. „România prin Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, va sprijini autorităţile de specialitate de la Chişinău în verificarea eficienţii vaccinării la animale, dotarea cu reactivi de laborator, instruire personalului etc.”, a notat ambasadorul.

Diplomatul a mai spus că România va continua să sprijine Republica Moldova, şi în domeniul securităţii alimentare, dar şi în altele. La rândul său, Iurie Carp a mulţumit părţii române pentru sprijinul şi asistenţa acordată.

Share
3.831 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *