Moldova a urcat cinci poziţii în clasamentul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri

banca-mondialaRepublica Moldova a urcat cinci poziţii faţă de anul trecut, de pe locul 83 pe 78, în clasamentul Băncii Mondiale şi al Corporaţiei Financiare Internaţionale privind mediul de afaceri, comunică MOLDPRES cu referire la raportul “Doing Business 2014”

În clasamentul Băncii Mondiale, Republica Moldova se situează imediat după Mongolia şi Dominica şi devansează ţări ca Albania, Croaţia, Federaţia Rusă, China, Kuwait. Dintre ţările ex-sovietice, cea mai bună poziţie a ocupat-o Georgia (locul 8), urmată de Lituania (17), Estonia (22), Letonia (24), Armenia (37), Kazahstan (50), Belarus (63), Kîrgîzstan (68). Federaţia Rusă ocupă locul 92, Ucraina 112, iar România este plasată pe locul 73.

Cele mai bune note Moldova le-a luat la contractarea unui împrumut (locul 13), înregistrarea proprietăţii (locul 19), executarea contractelor (23), însă are restanţe mari la eliberarea permiselor de construcţie (locul 174) şi energia electrică (165).

Republica Moldova a efectuat trei reforme în perioada de raport, se menţionează în studiul Băncii Mondiale. Moldova a micşorat termenele legale pentru mai multe etape ale procedurii de insolvenţă, inclusiv durata maximă a procedurilor de restructurare şi lichidare, a făcut plata impozitelor mai uşoară pentru companii prin introducerea unui sistem electronic.

Autorii raportului “Doing Business 2014” mai constată că în anii 2005-2013 Republica Moldova a efectuat 21 de reforme ce au condus la îmbunătăţirea mediului de afaceri, iar procentul de puncte acumulate a crescut de la 54,5 în 2005 la 65,6 în 2013, la un punctaj maxim ce poate fi atins de 100. Astfel, au fost simplificate procedurile de înregistrare şi reînregistrare a întreprinderilor, iar revizuirea procedurii de intrare în insolvenţă a condus la protejarea creditorilor. De asemenea, au fost introduse sau îmbunătăţite sistemele electronice. În ultimii cinci ani, 19 ţări, inclusiv Republica Moldova, au deschis birouri de credit sau registre de credit.

„Republica Moldova şi Ucraina sînt printre economiile care au îmbunătăţit în mod constant reglementările de iniţiere a afacerii”, constată autorii raportului.

În raportul “Doing Business 2012”, Republica Moldova fusese inclusă într-un grup de 10 economii reformatoare ale lumii cu patru reforme efectuate în 2011.

Raportul anual “Doing business” este elaborat la nivel global de către Banca Mondială şi Corporaţia Financiară Internaţională, cu sprijinul experţilor locali, pe zece indicatori care cuantifică reglementarea mediului de afaceri şi apărarea drepturilor de proprietate cu efectul acestora asupra afacerii, notează MOLDPRES.

Share
2.581 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *