Moldova urcă în clasament, dar rămâne în categoria țărilor cu economie preponderent neliberă

Cu un scor de 59,1 puncte din 100 posibile, Republica Moldova ocupă locul 97 din 180 de țări incluse în clasamentul „Indicele Libertății Economice”, elaborat de Fundația americană Heritage și revista The Wall Street Journal, care evaluează gradul de deschidere a economiilor naționale, transmite IPN.

Economia moldovenească a înregistrat o creștere cu 0,7 puncte procentuale față de anul trecut, dar rămâne în categoria „mostly unfree”, adică economia a fost preponderent neliberă.

„Țara noastră a acumulat note mai mari decât în anul trecut la 7 indicatori din 12, inclusiv la capitolele: dreptul de proprietate, eficiența juridică, libertatea afacerilor, plata taxelor și altele. În același timp, Republica Moldova a fost apreciată la nivelul țărilor din fruntea clasamentului la indicatorul – fiscalitate (92,0 puncte) și plata taxelor (85,4), domeniu în care economia moldovenească este calificată drept liberă”, se menționează într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Țările vecine, România și Ucraina, ocupă locul 42 (68,6 puncte) și, respectiv, 147 (52,3). Hong Kong (90,2), Singapore (89,4) şi Noua Zeelandă (84.4) sunt considerate țări cu cele mai libere economii.

Share
314 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *