Moldova a coborît 6 poziţii la capitolul libertatea presei

Republica Moldova ocupă locul 118 din 199 de țări, după Georgia şi România, dar înaintea Ucrainei,  în raportul privind libertatea presei la nivel mondial în 2014 realizat de organizația Freedom House.

536782e8a18eeÎn 2014, spune Freedom House, deşi s-a apropiat de Uniunea Europeană prin semnarea Acordului de Asociere, situaţia presei din Republica Moldova a ridicat mai multe semne de îngrijorare, notează Realitatea.md.

Raportul critică faptul că în media există monopoluri, iar structura proprietăţii în domeniul mass-media este netransparentă. Datele mai arată că ţara noastră a coborât cu 6 poziții față de anul 2013.

Țările cel mai bine cotate în privința libertății presei la nivel mondial sunt Norvegia și Suedia, la egalitate pe prima poziție, urmate de Belgia, Finlanda, Olanda, Danemarca și Luxemburg, clasamentul primelor zece fiind completat cu Andorra, Elveția și Liechtenstein.

SUA ocupă poziția 31, la egalitate cu Australia, Austria și Belize, Germania — 22, Marea Britanie — 38, Polonia — 47, Spania — 52, Italia — 64, Rusia — 180. Ultimele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Turkmenistan, Uzbekistan și Coreea de Nord.

Dintre cele 199 de țări și teritorii incluse în raport, 63 au fost calificate ca având presă ‘liberă’, 71 — presă ‘parțial liberă’, iar 65 — presă ‘privată de libertate’, potrivit Freedom House.

 

Share
2.243 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *