Modificarea accizelor la țigări este neconstituțională

Curtea Constituţională a pronunţat neconstituţională majorarea accizelor la ţigarete cu filtru, deoarece majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare, pot fi adoptate numai după ce sunt acceptate de Guvern.

загруженное (29)

La originea cauzei se află sesizarea depusă la Curtea Constituţională de către deputaţii Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega și Corina Fusu.

Autorii sesizării au pretins, în special, că prin modalitatea de adoptare a prevederilor contestate a fost încălcată procedura de formare a bugetului public naţional, fapt contrar dispoziţiilor articolului 131 din Constituţie.

Curtea a reţinut că, orice propunere legislativă care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare pot fi adoptate numai după ce sunt acceptate de Guvern.

În acelaşi timp, Curtea a subliniat că lipsa acceptului prealabil al Guvernului referitor la amendamentele care atrag majorarea sau reducerea veniturilor și cheltuielilor bugetare constituie o omisiune.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Share
515 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *