Ministrul Transporturilor, Vasile Botnari, le declară război celor care transportă ilegal persoane şi celor care îi protejează

21447-13721-64489-95Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vasile Botnari, intenţionează să ducă la bun sfârşit mai multe reforme, care vor permite nu doar îmbunătăţirea calităţii drumurilor din Republica Moldova, dar şi a calităţii transportului de pasageri şi a celui feroviar. Într-un interviu acordat pentru e-presa, Vasile Botnari a menţionat că primele acţiuni au şi început deja.

Acum se lucrează la 248 km de drumuri, iar până la sfârşitul lunii vor fi semnate contracte de finanţare în sumă de 300 milioane de euro din care încă 360 km de drumuri vor intra în reabilitare şi desigur că, încet, situaţia se va îmbunătăţi, a declarat Botnari. ”Este problema cu finanţele, ca noi să ne mişcăm mai repede”, potrivit acestuia.

De asemenea, noul ministru se gândeşte şi la posibilitatea îmbunătăţirii marcajului rutier, astfel ca cel actual să fie înlocuit cu altul mult mai modern, din plastic. ”Am dispus ca, începând de la anul viitor, pe toate drumurile care se reabilitează să fie amplasat marcaj din plastic, viaţa acestui marcaj este de 5 ani de zile”, a declarat Botnari.

De asemenea, Ministerul îşi doreşte mai multe reforme în ce priveşte transportul auto şi cel feroviar. Astfel, conductării celor două întreprinderi au fost demişi deja. ”Avem foarte multe plângeri din partea companiilor de transport. Agenţia este cea care eliberează autorizaţiile pentru transport şi toată societatea ştie ce se întâmplă acolo. Vrem să facem schimbări radicale”.

În acest context, el menţionează că Ministerul va lupta cu transportul ilicit de persoane şi recunoaşte că există persoane care îi protejează pe transportatorii iliciţi. ”După ce va fi adotat Codul Transportului Auto şi vom purcede la implementarea lui, vom avea schimbări esenţiale. Vor exista cerinţe foarte mari faţă de conducătorii întreprinderilor de transport, partea profesională, tehnică. Noi avem astăzi transportatori care sunt şi medici sau de alte specialităţi şi nu cunosc lucrul. O să fie o cerinţă ca, la fiecare 3 ani, şoferii care transportă pasageri să treacă o reexaminare. Se va face o optimizare a reţelei de transport pe toată ţara, vor fi susţinuţi transportatorii care vor investi în tehnica nouă, în autobuze de capacitate mai mare”, a declarat ministrul Botnari.

El a menţionat că o situaţie similară se atestă şi la Căile Ferate, unde, de asemenea, sunt necesare reforme urgente.

”Cred că am experienţa necesară. Mult timp am activat în domeniul transporturilor auto, apoi mulţi ani în aviaţie – funcţie de conducere şi consider că această experienţă este foarte bună, de aceea îmi este foarte uşor”, a mai declarat Vasile Botnari./hotnews.md

Share
3.534 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *