Ministrul Finațelor face previziuni pentru următorii 3 ani: Nu-i deloc rea această tendință

Autoritățile de la Chișinău se pot “lăuda” cu faptul că încet au recâștigat încrederea partenerilor externi, iar acest fapt o demonstrează acordul de personal cu FMI și prima tranșă din împrumutul din partea Guvernului României, care mai pe scurt repezintă „prima rândunică” a finanțării din exterior.

91619_arm.l“Pentru a putea normaliza situația complet, trebuie să începem implementarea reformelor convenite cu FMI pentru a primi și aprobarea programului de finanțare de la consiliul de administrație al FMI, dar și să restabilim finanțarea din partea Uniunii Europene”, a declarat ministrul Finanțelor Octavian Armașu.

Într-un interviu pentru agenția Infotag, oficialul spune că una din direcțiile prioritare ale reformelor incluse în programul cu FMI este creșterea ponderii cheltuielilor bugetare îndreptate spre investiții și dezvoltare, asigurând în același timp protecția socială a populației vulnerabile. “Acesta este un obiectiv pe termen lung și ne vom concentra asupra lui timp de trei ani”, a anunțat șeful de la Finanțe.

Referitor la realizările sale la minister, Octavian Armașu menționează că a finalizat elaborarea strategiei de reformare în domeniul achizițiilor publice, iar în faza de pregătire, există o serie de proiecte foarte importante, cum ar fi reforma Serviciului Fiscal, unde va participa Banca Mondială cu asistență tehnică din partea Guvernului Suediei.

“Există și reforma Serviciului Vamal. Un alt proiect important este și reformarea întreprinderilor publice, de asemenea, susținut de Banca Mondială, pe care îl vom pune în aplicare împreună cu colegii noștri de la Ministerul Economiei”, a mai subliniat ministrul.

În contextul în care MF a  înregistrat o creștere de peste 10% a veniturilor în bugetul de stat datorită efortului pur administrative, Armașu a fost întrebat cînd veniturile vor începe să crească datorită reformelor și noilor puncte de creștere în economie.

“Deja pentru acest an Ministerul Finanțelor prognozează o creștere reală de 3% a economiei, dar asta este foarte puțin pentru țara noastră, însă nu-i deloc rea această tendință în condițiile dezavantajoase în care ne aflăm”  a răspuns oficialul.

Potrivit lui Armașu, cel mai important lucru pe care poate să-l facă Ministerul Finanțelor pentru stimularea creșterii economice este să îmbunătățească mediul de afaceri și să utilizeze  rezonabil resursele bugetare în proiecte orientate spre investiții și dezvoltare.

 

Share
6.053 Vizualizari

One comment on “Ministrul Finațelor face previziuni pentru următorii 3 ani: Nu-i deloc rea această tendință

  1. Mihaela says:

    Totusi se poate, cind fortele sunt unite si se implementeaza reformele cum se cuvine, cu sustinerea partenerilor europeni…Sa se continuie in acelasi tempou, si Republica Moldova va TRIUMFA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *