Mihail Hodorovski va susține o conferință de presă

Cel mai celebru opozant al președintelui Vladimir Putin, fostul oligarh Mihail Hodorovski, își va face duminică la Berlin o primă apariție în public, foarte așteptată după eliberarea sa surprinzătoare vineri din penitenciarul unde a fost închis zece ani, comentează AFP.imageResize (12)

După ce s-a reîntâlnit sâmbătă cu fiul său cel mare, Pavel, în vârstă de 28 de ani, și apoi cu părinții Marina și Boris, în capitala Germaniei unde a fost transferat în secret la ieșirea sa din închisoare, fostul om de afaceri va ține duminică o conferință de presă cu începere de la ora 12.00 GMT.

Pentru aceasta, a ales un loc plin de simboluri, un muzeu consacrat Zidului de la Berlin, în apropiere de Check Point Charlie, legendar punct de trecere din vestul în estul orașului în perioada Cortinei de Fier.

Mihail Hodorovski a fost grațiat de președintele Vladimir Putin care se pare că încearcă să își refacă imaginea în fața Occidentului, cu câteva săptămâni înainte de jocurile Olimpice de iarnă de la Soci.

Totuși, aceasta nu înseamnnă că el are de acum mână liberă. Un scurt fragment dintr-un interviu acordat sâmbătă săptămânalului moscovit de opoziție New Times, publicat pe internet, a devenit repede inaccesibil în urma unui posibil atac cibernetic deliberat.

El a fost condamnat în 2005 și 2010 în urma a două procese pentru acuzații de fraudă fiscală și escrocherie.

Simpatizanții săi și numeroși observatori occidentali au afirmat în repetate rânduri că procesele au fost incorecte și cu substrat politic.

Copil răsfățat al regimului de la Moscova după căderea Cortinei de Fier, Hodorovski a început să denunțe corupția elitei politice și a susținut financiar partidele adversare ale lui Vladimir Putin.

Mai mult ca sigur că și-a recăpătat libertatea după medierea discretă a fostului ministru german de externe Hans-Dietrich Genscher, 86 de ani, care, de altfel, a și organizat transferul său în Germania cu un avion particular.

Hodorovski a solicitat grațierea prezidențială pentru a-și putea revedea mama, în vârstă de 79 de ani, foarte grav bolnavă de cancer. De curând, ea a fost internată într-un spital din Berlin pentru îngrijiri medicale.

Purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a refuzat să spună dacă eliberarea lui Mihail Hodorovski a fost însoțită de condiții legate de viitoarea activitate politică a acestuia.

Agerpres

Share
534 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *