Majoritatea parlamentară a refuzat să examineze Declarația privind criza politică din Moldova

Majoritatea parlamentară a refuzat să includă în ordinea de zi declaraţia privind „încălcarea drepturilor omului, principiilor fundamentale ale democraţiei şi statului de drept în contextul anulării rezultatelor alegerilor primarului de Chişinău”, înregistrată de deputaţii Partidului Liberal Democrat (PLDM).Potrivit Infotag, deputatul PLDM, Tudor Deliu, a amintit în şedinţa plenară de joi că „astăzi Parlamentul European examinează situaţia privind criza politică din Moldova, provocată de anularea rezultatelor alegerilor”.

„Alegerile democratice reprezintă unul dintre pilonii relației dintre RM și UE. Tăcerea Parlamentului Moldovei poate fi percepută ca un acord cu încălcările care continuă să zguduie statul de drept. Nu putem fi făţarnici, să spunem un lucru la Bruxelles și să facem cu totul altceva la Chișinău”, a spus el.

Deputatul Partidului Socialiştilor (PSRM), Vlad Batrîncea, a remarcat că fracțiunea sa va susține inițiativa PLDM, deoarece decizia instanței privind invalidarea alegerilor a afectat şi interesele candidatului socialiştilor, Ion Ceban.

„Instanţa s-a cam îndepărtat de subiectul sesizării noastre. Sancţionarea ar trebui să fie proporțională cu încălcarea”, consideră el.

Socialistul i-a amintit lui Deliu că anume el a promovat legea care interzice cetățenilor și politicienilor străini să participe la campania electorală din Moldova.

„În politică există principiul bumerangului. Când adoptaţi legi antidemocratice și restrictive, atunci urmați-le, inclusiv respectaţi interdicţia privind atragerea cetățenilor străini în campania electorală, fapt care a fost încălcat de către candidatul (Andrei Năstase – „I.“) pe care acum îl apăraţi”, a menţionat el.

Președinta fracţiunii Partidului Comuniștilor, Inna Șupac, a remarcat că fracţiunea sa încă în 2012 vorbea despre Moldova ca despre un stat capturat.

„Majoritatea fracțiunilor din Parlamentul European au ajuns la un compromis cu privire la proiectul de rezoluție, inclusiv cei de stânga. Proiectul de rezoluție spune că Parlamentul European este îngrijorat de înrăutăţirea standardelor democrației în Moldova și recunoaște că decizia instanţelor este un exemplu de stat capturat”, a spus ea.

Liberalul Ion Apostol a amintit că la baza deciziei de invalidare a alegerilor a fost adresarea PSRM în instanța de judecată, iar acum acest partid „cică îşi manifestă nemulțumirea și nedumerirea”.

Vicespeakerul Veleriu Ghilețchi consideră că subiectul într-adevăr trebuie discutat, dar deputaţii nu ar trebui să se grăbească cu declarații, ci mai degrabă să se concentreze pe soluții concrete la problemă, pentru ca această situație să nu se mai repete în viitor.

„Aici se cere crearea unui grup de lucru care va analiza lacunele din legislație. Dacă ne limităm la o singură declarație, acest lucru nu va fi suficient, pentru că avem nevoie de acțiuni concrete”, a spus el.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a propus adjunctului său să discute această problemă separat cu fiecare fracțiune, pentru a propune legislativului un proiect de decizie pe această temă care să includă opiniile tuturor fracțiunilor.

Deputatul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a menționat că Moldova, partidul său și Parlamentul au nimerit într-o situație neobișnuită și delicată.

„Pe de o parte, trebuie să reacționăm, dar, pe de altă parte, trebuie să respectăm deciziile instanțelor. Nu cred că în situația actuală ar trebui să propunem declarațiile noastre tradiționale, deoarece cineva vrea să transforme totul în discuții la nesfârșit”, a spus el.

El a propus deputaţilor să aștepte decizia Parlamentului European și a amintit că există Biroul Permanent al Parlamentului pentru schimb de opinii, după care se poate lua o decizie referitor la acţiunile de mai departe.

Share
826 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *