Majoritatea moldovenilor marchează sfârșitul de an de două ori

În cea mai mare parte a localităților din Republica Moldova la fel ca și în unele zone din România, sărbătorile care marchează sfârșitul de an durează de două ori mai mult.

craciunul_medium

În Republica Moldova doar 20 la sută din populație sărbătorește Crăciunul pe stil nou. Acesta este marcat pe 25 decembrie în unele localități din Raionul Cahul, dar și de mulți locuitori ai Chișinăului. Restul basarabenilor marchează sărbătorile de iarnă după calendarul iulian, sau pe stil vechi.

Pentru a da posibilitatea tuturor moldovenilor să sărbătorească cum se cuvine Nașterea Domnului și trecerea în noul an, autoritățile de la Chișinău au decretat zile libere atât pe 25 decembrie cât și pe 7 și 8 ianuarie. Astfel, și oficial, și neoficial moldovenii sărbătoresc de două ori.

Până când se vor lua decizii prin care în Republica Moldova să fie adoptat oficial stilul nou, moldovenii continuă să petreacă, cu mese întinse și ulcioare de vin, sărbătorile de iarnă, timp de aproape o lună. Abia reveniți din zilele libere acordate cu prilejul Crăciunului pe stil vechi, aceștia se pregătesc să primească în case, la începutul acestei săptămâni, de Sfântul Vasile, cetele de urători și de semănători.

Radiochisinau

Share
432 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *