Macovei: Interdicțiile referitoare la mass-media ar putea să se extindă

Lista instituțiilor media indezirabile guvernării ar putea să se mărească pe măsura apropierii alegerilor parlamentare. În plus, situația legată de interdicția unor posturi TV de a intra în sediul partidului de guvernământ, PDM, ar putea să se extindă și asupra instituțiilor publice. De această părere este directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, transmite IPN.

„Acest tăvălug al interdicțiilor va merge mai departe în instituțiile publice. Nici în acest moment nu putem să spunem că avem o situație roz în ceea ce privește accesul la informație, dar vor fi în continuare atacuri și intimidări personale în adresa jurnaliștilor care nu renunță, care își expun părerea. Lucrurile vor degrada cu siguranță, dar efectul va fi invers decât cel așteptat de către cei care impun interdicții”, a declarat Petru Macovei.

Potrivit lui, situația presei din Republica Moldova, în special a vocilor de alternativă, actualmente este mult mai grea decât pe timpul guvernării comuniștilor. „Asistăm zilele acestea la un act care discalifică totalmente partidul de guvernământ”, spune Petru Macovei.

Jurnalistul Dumitru Mișin consideră că ceea ce se întâmplă în ultimul timp legat de partidul de la guvernare deja nu mai are vreun calificativ. Potrivit lui, la sediul PDM se face politica statului care are efecte asupra cetățenilor și este dreptul jurnalistului să meargă la sediul partidului și să pună întrebări care interesează toată opinia publică. „Atunci când faci asemenea interdicții, practic îți, pătezi imaginea. Nu pot să înțeleg câtă lipsă de perspicacitate trebuie să ai ca să îngrădești accesul jurnaliștilor – ieri la TV8, azi la Jurnal TV, mâine la cine?”, se întreabă jurnalistul.

Jurnalistul Anatol Ursu susține că după ce întreaga echipă de la postul de televiziune 10TV, din care a făcut parte, a demisionat pe motiv de cenzură, membrilor acestei echipe nu le rămâne decât să muncească mai departe pentru cauza lor. „Nu avem ce să așteptăm. Există platforme online care sunt mult mai vizionate decât posturile TV, există posibilitatea de proiecte alternative independente, nu avem decât să acționăm. Atât timp cât suntem închiși, ni se pune capac, înseamnă că deranjăm , iar dacă deranjăm, înseamnă că suntem pe calea cea dreaptă”, spune Anatol Ursu.

Jurnaliștilor posturilor de televiziune TV8 și Jurnal TV nu li s-a permis intrarea în sediul PDM, la briefingurile formațiunii, decizia fiind motivată prin manipulările pe care le admit aceste posturi. De asemenea, echipa postului de televiziune 10TV s-au solidarizat cu una dintre colege, care a fost demisă pentru difuzarea unei știri în care un eurodeputat critica decizia autorităților moldovenești de a-i expulza pe cei șapte cetățeni turci.

Share
1.502 Vizualizari

2 comments on “Macovei: Interdicțiile referitoare la mass-media ar putea să se extindă

  1. Igoraș says:

    evident. Televiziunile care nu sunt transparente – nu au ce căuta la briefing-uri. Ei se duc acolo doar pentru a mai scoate câte ceva din context.

  2. Rustin says:

    Când văd cumpăratul ăsta cu tot cu mațe că se dă drept independent îmi vine să vomit, de aia, nici nu avem noi presă în Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *