Liberalii au contestat decizia de plafonare a taxelor locale

Liberalii au contestat la Curtea Constituţională decizia de plafonare a taxelor locale. Aleşii PL spun că adoptarea modificărilor este un truc electoral al coaliţiei, din cauza căruia bugetele primăriilor vor sărăci. Pe de altă parte, însă, deputaţii de la guvernare spun că în lipsa plafonării, agenţii economici ar fi fost supuşi abuzurilor din partea primăriilor.

7189_big (1)Proaspăt ieşiţi din vacanţă, liberalii au mers de dimineaţă la Curtea Constituţională. Au depus o sesizare prin care cer ca modificările politicii bugetar fiscale ce impun plafonarea taxelor locale să fie declarate ilegale.

„Este o decizie electorală. Guvernarea va veni mai târziu ca şi salvator şi va aloca aceşti bani spunând că ei salvează, ei creează problema, după asta vin să o rezolve”, susţine liberalul Valeriu Munteanu.

Subiectul a stârnit reacţii controversate şi la şedinţa primăriei Chişinău. Potrivit administraţiei locale, în urma modificărilor, bugetul Capitalei va pierde cel puţin 40 de milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor, circa 3 milioane de lei, se va risipi din contul micşorării taxei pentru aparatele cu jocuri de noroc şi cazinouri. În acest context, Dorin Chirtoacă a avut o solicitare ironică către direcţia Spaţii Verzi, care a amenajat scuarul noului Parlament.

Pe de altă parte, deputaţii din coaliţie spun că plafonarea taxelor este necesară. Potrivit lor, prin intermediul taxelor, unele primării au comis abuzuri.

„Abuzurile care sunt din partea unora distrug mediul de afaceri la nivel local. Pentru prima dată fără precedent în acest an vom avea la nivel de investiţii 1,6 miliarde lei către autorităţile locale, e incomparabil cu posibilele pierderi de câteva milioane de lei”, explică preşedintele, Comisiei Economie, Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă.

Anterior, mai mulţi aleşi locali au criticat plafonarea taxelor locale. Un asemenea sistem însă a fost aplicat şi până în 2011.

Prime

Share
550 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *