La Kiev s-a desfăşurat cea de-a cincea şi ultima rundă de negocieri din acest an în formatul „5+2”

În perioada 25-26 noiembrie, la Kiev, sub egida Preşedinţiei ucrainene în OSCE a avut loc cea de-a cincea şi ultima rundă de negocieri din acest an în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. GetFile

Negocierile au fost deschise cu un cuvînt de salut de către Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei Leonid Kojara şi au fost moderate de către reprezentantul special pentru reglementarea conflictelor prelungite, Ambasadorul cu misiuni speciale Andrei Deşiţa. Delegaţia moldovenească a fost condusă de către viceprim-ministrul pentru Reintegrare Eugen Carpov.

Discuţiile s-au desfăşurat conform unei agende cuprinzătoare care a inclus chestiuni pertinente din toate cele trei coşuri formulate de către Preşedinţia ucraineană în conformitate cu regulile stabilite în baza propunerilor prezentate de către reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului şi a participanţilor internaţionali în procesul de negocieri.

Participanţii la reuniune au discutat aspecte legate de asigurarea condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a populaţiei de pe cele două maluri ale Nistrului, perspectivele deschiderii podului de peste Nistru din preajma satelor Gura Bîcului şi Bîcioc, demararea lucrărilor de demontare pînă la sfîrşitul acestui an a funicularului de peste rîul Nistru dintre oraşele Rezina şi Rîbniţa, aspectele economice vizînd interacţiunea dintre cele două maluri în contextul edificării unui spaţiu de comerţ liber şi aprofundat cu Uniunea Europeană, promovarea dialogului în cadrul unui forum al societăţii civile şi mass-media de la Chişinău şi Tiraspol şi altele.

În cadrul reuniunii au fost semnate decizii protocalare cu privire la înţelegerile convenite în domeniul asigurării cu pensii şi indemnizaţii sociale, precum şi cu privire la realizarea proiectului de reabilitare a sistemului de epurare a apelor reziduale din or. Dubăsari şi din or. Criuleni. A fost aprobată, de asemenea, o decizie protocolară cu privire la unele aspecte ce ţin de libertatea circulaţiei populaţiei.

Participanţii au convenit să continue la următoarele reuniuni discuţiile pe marginea subiectelor de pe agendă asupra cărora nu s-a reuşit încă obţinerea unor înţelegeri pertinente, precum şi asupra celorlalte subiecte incluse pe agenda negocierilor în formatul „5+2”. Următoarea reuniune a fost programată pentru luna februarie 2014, la Chişinău şi Tiraspol, sub egida noii Preşedinţii sîrbo-elveţiene a OSCE.

Runda de negocieri de la Kiev s-a încheiat cu o conferinţă video, în cadrul căreia participanţii au relatat despre conţinutul discuţiilor purtate, precum şi despre rezultatele obţinute şi au răspuns la întrebările jurnaliştilor.

Moldpres

Share
534 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *