Jumătate dintre antibioticele utilizate în R. Moldova sînt prescrise INADECVAT

antibioticeCirca 50 la sută dintre toate antibioticele utilizate sînt prescrise inadecvat. Folosirea iraţională a acestor medicamente măreşte riscul de apariţie a bacteriilor, care rezistă la anumite tipuri de antibiotice, arată studii recente europene, informează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat al Centrului Naţional de Sănătate Publică, fenomenul rezistenţei la antibiotice este în creştere şi în Republica Moldova.

Unele tulpini de stafilococ, izolate în Republica Moldova pe parcursul anului 2012, au fost rezistente la penicilină (74%), ampicilină (55 la sută), furazolidon (52%), vancomycin (52%), amoxicillin-acid clavulonic (50 la sută), oxacilină (42%).

La nivel mondial, anual se înregistrează circa 440 mii cazuri noi de tuberculoză multidrogrezistentă, dintre care peste 80 mii în Europa.

În Republica Moldova, aproape o treime dintre cazurile active de tuberculoză sînt rezistente la mai multe tipuri de medicamente. Cei mai mulţi pacienţi cu tuberculoză multidrogrezistentă s-au înregistrat la Bălţi, Făleşti, Rezina, Soroca, Grigoriopol, Glodeni, Ungheni.

La 18 noiembrie se marchează Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice. Pentru a preveni rezistenţa la antibiotice, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor recomandă ca antibioticele să fie administrate numai cînd sînt necesare, în doze corecte şi cu intervale optime între doze. Totodată, medicii amintesc că unele infecţii pot fi prevenite prin respectarea igienei mîinilor, a igienei alimentare şi a igienei personale.

Promovarea modului de viaţă sănătos este scopul Campaniei naţionale de comunicare şi sensibilizare a populaţiei cu sloganul “Spune Da pentru sănătatea ta!”, ediţia 2013, finanţată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, notează MOLDPRES.

Share
601 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *